Društvo

Pravila tokom obeležavanja Dana žalosti

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

16:38

Pravila tokom obeležavanja Dana žalosti
Pravila tokom obeležavanja Dana žalosti - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zbog tragičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja će početi u petak, a u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, propisana su određena pravila. 

Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. 

Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen.

Kada je reč o medijskom informisanju, radiodifuzne organizacije dužne su da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Srbije ili telo koje on odredi. 

Takođe dužne su da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Srbije ili tela koja ona odrede.

Umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, dužni su da emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Dan žalosti u obrazovnim ustanovama obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Kada je reč o ustanovama kulture, muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima. Propisane kazne za kršenje odredbi ovog Zakona za preduzetnike i pravna lica su od pet do 200.000 dinara, a za fizička lica od dve do 10.000 dinara. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija