Društvo

Testiranje na drogu u školama podelilo stručnu javnost: Nova mera sprečava nasilje ili ruši poverenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2023

-

21:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Neposredno posle masovnih pucnjava u Beogradu i Mladenovcu koje su društvo potresle do temelja, predsednik Srbije predložio deset mera za sprečavanje nasilja. Među tih deset mera predložena je i kontrola učenika u školama na narkotike na svakih šest meseci. To je izazvalo polemiku u javnosti, a dok jedni podržavaju inicijativu i kažu da je važno da roditelji znaju da li deca koriste narkotike kako bi na vreme reagovali, drugi smatraju da takva akcija neće dovesti do rešenja, već produbiti problem.

U zaključku koji je donela Vlada Srbije 5. maja, dat je rok od mesec dana ministarstvima prosvete i zdravlja da pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Iz zaključka je ostalo nejasno da li će se svi učenici testirati na šest meseci ili će to biti selektovno. Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić predlaže da đaci prvo urade psihološke testove na osnovu kojih će se znati ko treba da se testira.

"Možda je bolje da deca popunjavaju neke psihološke testove na osnovu kojih će struka reći ko treba da se testira, a ko ne", rekla je Grujičić za RTS.

Ona je dodala da takve analize zahtevaju dodatne troškove, ali i da treba razmišljati o tome kako će roditelji prihvatiti testiranje svoje dece. 

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da će u skladu sa usvojenim zaključkom Vlade Srbije, stručna Radna grupa u narednom periodu definisati smernice i uputstva u vezi sa ovim pitanjem.

Nije prvi pokušaj: Šta su pokazale akcije u Nišu i Beogradu

Ovo nije prvi put da se pokušava uvođenje testiranja na narkotike u školama. Bilo je takvih pokušaja i ranije, ali je uvek nedostajalo sredstava. Bilo je akcija u Nišu, Beogradu, ali nisu zaživele u praksi.

U Novom Sadu je 2017.godine sprovedena akcija testiranja na narkotike, sa relativnim uspehom. Testovi su podeljeni roditeljima, da se učenici kod kuće testiraju, ali bez obaveze da saopšte rezultate. Većina roditelja je uzela test. U elektrotehničkoj školi Mihailo Pupin, koja je bila među školama koje su dobile testove pre šest godina, pozdravljaju inicijativu za novo testiranje, ali pod drugačijim uslovima.

profimedia

 

"Prevencija je uvek glavna i važno je da učenik zna, to jest da dete zna da roditelj uvek ima mogućnost da ga testira. Ono što bi u budućnosti moglo da bude kao poboljšanje celog ovog projekta jeste kontrolisani uslovi, da mi možda kao škola imamo malo veće mogućnosti, da u saradnji sa zdravstvenom ustanovom i naravno u prisustvu roditelja, kada posumnjamo na nešto da dete može da se testira", kaže pedagog Tanja Uljarević iz Elektrotehničke škole "Mihailo Pupin" u Novom Sadu.

Rezultati istraživanja "Faktori rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji" pokazali su da je svaki četvrti srednjoškolac probao marihuanu, a da je osam odsto redovno koristi. Neku drugu drogu, probalo je 10 odsto tinejdžera, a jedan odsto redovno koristi.

Pojedini stručnjaci smatraju da je predloženi način testiranja učenika na droge loše rešenje i da trajna kontrola neće doneti željene rezultate. Ističe da je rešenje isključivo u edukaciji i informisanju mladih o štetnosti psihoaktivnih supsatnci.

"Vi testirate nešto kada imate sumnju, kad imate pretpostavku da tesirate nešto posle čega ćete doći do nekih saznanja koja će vas onda dalje informisati šta ćete dalje da radite. U ovoj situaciji gde ćemo mi sada da testiramo sve neselektivno šaljemo poruku kao da sumnjmo i negde rušimo poverenje i gradimo jedan odnos koji je baziran na kontroli. Inače u svim odnosima kontrola i poverenje su obrnuto proporcionalno uključeni u odnos", kaže neuropsihijatar Nevena Čalovska Hercog .

Testiranje mora biti nenajavljeno

Testiranje danas na narkottike može da se obavi putem krvi, urina, iz vlasi kose...Za koju opciju će se država odlučiti još se ne zna. Upućeni kažu da su najpouzdaniji testovi iz krvi. Upozoravaju i da su mladi izverzirani kako da prevare test, tačno znaju šta treba da urade da se ne pokaže da su negativni.

Bivša direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj dr Jasna Daragan Saveljić smatra da je ideja dobra, ali da ne treba da se testiraju sva deca, već samo ona kod kojih se primete promene u ponašanju. Dodaje da testiranje učenika ima smisla samo ako je nenajavljeno, ako se obavlja ponedeljkom, utorkom - u prvim danima posle vikenda.

profimedia

 

"Mislim da ideja nije loša, deca treba da imaju strah, da znaju da mogu biti testirani. To je vrlo izvodljivo da se uradi, samo ne znam šta će da urade sa rezultatom? Šta će da urade ako rezultat bude pozitivan? To nije definisano. Znam roditelje koji znaju da dete uzima povremeno neku drogu, ali to shvata kao izlet, mladost, da će prestati. Nisam za kažnjavanje, ali treba pojačati rad sa takvom decom - psiholozi, pedagozi", rekla je Daragan Saveljić za Euronews Srbija.

Dodaje da psiholog u školama danas služi za "plašenje učenika", gde je nametnut stav da nisi dobar ako ideš kod psihologa.

"Škola ne može biti samo obrazovna. Roditelj može da bude talentovan, netalentovan, bolestan, siromašan. Sistem mora da stane iza tog deteta. Testiranje ako se uvodi ne treba da bude za svu decu i mora da bude najavljivano. Ukoliko se najavi onda se deca pripreme. Učenik ne treba da zna kada će biti testiran", navela je ona.

Istraživanja koja su rađena još 2000. godine pokazala su da više od 90 odsto roditelja podržava testiranje na narkotike u školama. Nasumično testiranje 40 beogradskih srednjih i osnovnih škola 2008. godine, pokazalo je da je u svakoj drugoj otkriveno prisustvo bar jedne vrste narkotika. Pokazalo je da su učenici u 50 odsto škola bili u kontaktu sa marihuanom, spidom, kokainom. Tada nisu deca testirana, već su izimani brisevi sa školskih klupa, stolica, kvaka, slavina.

Čedomir Šagrić iz Centra za promociju zdravlja  iz Instituta za javno zdravlje u Nišu smatra da nije dobro forenzičko testiranje škola na drogu.

 "Ideja je da vi razvijete stepen poverenja na tim relacijama, a ne da ga produbljujete. Iz takvog projekta mogle bi da proizađu velike greške. Ako vi, recimo, utvrdite trag neke psihoaktivne supstance na nekoj klupi vi ne znate ništa o poreklu tog traga. Međutim,  kada vi to prenesete roditeljima i školskim savetima ili učenicima vi krećete u lov na veštice, da će deca koja su sa manjim postignućem ili koja su možda prva krenula da puše, ili imaju neki specifičan vid ponašanja biti prva meta da budu obeleženi kao potencijani uzročnici tog stanja", kaže  Šagrić za Euronews srbija.

Brajević: Ideja odlična

Direktorka Osme beogradske gimnazije Irena Brajević smatra da je inicijativa o testiranju učenika na narkotike "odlična", da su direktori beogradskih srednjih škola sličnu inicijativu pokrenuli 2008- 2009. godine, ali da tada nije usvojena jer nije bilo novca za to.

"To dosta košta. Lepo je da država pomogne roditeljima. Meni bi lično, kao roditelju, odgovaralo da imam neku proveru za svoje dete da na vreme reagujem. To je uzrast kada može da se interveniše, da konzumiranje nekih nedozvoljenih supstanci ne postane trajno. Mislim da bi svakom roditelju to bio koristan podatak. Bolje da budete mirni nego da sumnjate. To dosta košta i koštaće mnogo državu, ali je za dobrobit dece", navela je ona.

Dodaje da i sada mnogi roditelji testiraju decu na narkotike, te da će za njih biti velika pomoć ukoliko država preuzme na sebe da to finansira.

profimedia

 

Da bi se mera sprovela neophodna će biti izmena više zakona. Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da će za sprovođenje takve mere biti neophodno da se menjaju zakoni koji nisu samo iz domena prosvete. Dodaje da se ne može neko obavezno testirati ako nemate pristanak roditelja, staratelja, učenika.

Tako je bilo i kada je Grad Novi Sad nabavio testove na narkotike, testovi su podeljeni roditeljima. 

"Nismo imali pravnog osnova da nekog samoinicijativno škola testira. To je veoma osetljiva tema i sve mora da se radi u dogovoru sa roditeljima. Tako će biti i sada ako se ne izmene ostali propisi, ne samo propisi koje donosi Ministarstvo prosvete", naveo je on.

Dodaje da su roditelji prihvatili testove, ali da nisu imali povratnu informaciju o rezultatima, kao i da li je neko upotrebio ili ne.

Oprečno mišljenje sindikata

I prosvetni sindikati različito gledaju na samu inicijativu. Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da sve mere koje se donose nakon tragedije u školi na Vračaru moraju biti dobro promišljene. 

"Slažem se da bi trebalo sprovesti neku vrstu kontrole. Mišljenja sam da je kontrola potrebna. Znamo da postoje problemi sa zloupotrebama i to nije ništa novo. Država mora pronaći način da izađe na kraj sa tim problemom", rekao je on.

Smatra da bi svi roditelji podržali ideju testiranja, ukoliko država ima sredstava za to.

Euronews

"Roditelji bi tako dobili povratnu informaciju. Slažem se da bi trebalo odnos graditi na uzajamnom poverenju, ali povremeno treba provereti", naveo je on i dodao da gimnaziji u kojoj radi saradjuju sa inspektorima za narkotike koji redovno drže predavanja učenicima o štetnosti upotrebe nedozvoljenih supstanci, ali i nastavnicima kako na vreme da primete promene kod dece.

Smatra da nije cilj mere kažnjavanje već da se dalje deluje preventivno: "Oni koji razmišljanju o tome da ne rade, a oni koji su radili da se leče".

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot smatra da je teško rešiti problem nasilja uvođenjem testiranja na narkotike u školama.

"Škola nije stadion gde sede huligani pa ih testiraj na drogu, šalji policiju. Sigurno da toga ima sve češće u školi, ali teško da se to može rešiti na taj način. Kako će se tesirati učenici- svaki dan, nasumično. To su deca, oni se vaspitavaju. Ne treba ih testirati, već sa njima pričati, treba im verovati, da oni nauče da mogu odraslima da veruju. Kakvo je to poverenje kad me čuva policija, a neko me bocka iglom da vidi da li sam na heroinu. Treba ljudi iz struke da kažu više, možda je to pojava koja je toliko česta da zahteva takvu vrstu mere. Ali ako je to samo odraz na ovo što se desilo to je onda još jedna popuilistička mera kojom se skrivaju uzroci problema a to je nasilje koje prožima celo društvo", naveo je on.

Predlog o testiranju učenika srednjiih škola na narkotike, uz ostalih devet mera koje je predložio predsednik države nakon masovnih ubistava na Vračaru i Mladenovcu, usvojila je Vlada Srbije, ali nije saopšten način finansiranja i plan sprovođenja mera.

Komentari (0)

Srbija