Društvo

U Beogradu u ponedeljak i utorak Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

15:06

U Beogradu u ponedeljak i utorak Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija
U Beogradu u ponedeljak i utorak Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu će u ponedeljak i utorak biti održano Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija, na kome će 20 srednjoškolskih timova iz 14 gradova predstaviti svoje proizvode i usluge.

Srednjoškolskih timova su iz Beograda, Varvarina, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Niša, Novog Sada, Pirota, Svrljiga, Sombora, Sremske Mitrovice, Čačka i Šapca.

Učeničke kompanije će predstaviti proizvode kao što su voštane krpe, koža od jabuka, narukvice za dijabetičare, sprej protiv smrdibuba, kućice za ptice, organske kocke za supu, saopšteno je iz organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji".

U ponedeljak 22. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru BEO, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika.

Sledećeg dana u hotelu Jugoslavija učenici će se predstaviti publici i žiriju kroz scenske prezentacije, a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini, navode organizatori.

"Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije", piše u saopštenju.

Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će biti održano u julu u Istambulu, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 40 zemalja.

Takmičenje organizuju Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija