Društvo

SOS Dečja sela pružaju podršku porodicama u stvaranju sigurnog okruženja za decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2023

-

14:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Program jačanje porodica Organizacije SOS Dečja sela usmeren je na podršku biološkoj porodici u krizi u kojoj u najčešćim slučajevima postoji rizik od isključivanja dece u alternativnu brigu. Jačanje porodice pomaže porodicama da obezbede sigurno, zdravo, stabilno i brižno okruženje za decu kako bismo prevenirali zapuštanje, zanemarivanje i izdvajanje dece iz porodičnog okruženja.

Vesna Mraković, Nacionalna direktorka SOS dečija sela, za Euronews Srbija kaže da bi porodica trebalo da bude najpodsticajnije i bezbedno okruženje ali da to nije uvek tako. 

"Svedoci smo da značaj porodice opada i da su osnovne životne i vaspitne vrednosti i moralne i etičke norme u našem društvu jako upitne i sve je teže i teže vaspitavati dete i biti dobar roditelj. Ako uz to postoje i neki drugi razlozi, kao što su nedostatak roditeljske kompetencije, loša partnerska veza, nasilje i razni problemi kao što su bolesti zavisnosti, kriminal koji utiču na to da li porodica ili roditelj može da odgovori na potrebe deteta onda dolazimo u ozbiljan problem i mogućnost da dete čak bude i životno ugroženo", kaže ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija