Društvo

Predsednik Saveta roditelja: Spisak ustanova za decu iz Ribnikara je za one koji još nisu krenuli u školu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2023

-

19:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rešenje Vlade Srbije o spisku ustanova kulture koje mogu da prime decu iz OŠ "Vladislav Ribnikar" odnosi se na onu decu koja od 3. maja, kada se tragdija dogodila, nisu dolazila u školu i još uvek nisu spremna da nastave da u ovoj zgradi slušaju nastavu, rekao je za Euronews Srbija predsednik Saveta roditelja u Ribnikaru Igor Đorđević. 

On je naveo i da su svi članovi Saveta roditelje mejlom informisao o ovom spisku i da se sada čeka povratna reakcija kao bi se znalo šta će se dalje činiti.

"Čekamo još povratnu reakciju i da vidimo koje su ustanove prihvatljive. Kada govorimo o izmeštanju, ovo je rešenje za onu decu koja nisu spremna da dolaze u školu. Ona koja su već krenula u školu još od 10. maja, nastaviće da imaju nastavu u prostorijama naše škole. To je negde oko 800 dece koja dolaze. Ova rešenja su podeljena roditeljima dece koja još uvek nisu spremna da se vrate u školu. Moramo da mislimo na sve, da svakom detetu damo šansu. Ovo sa spiskom se odnosi na jedan deo dece", rekao je on.

Upitan šta će biti sa onom decom čiji roditelji smatraju da bi školska godina trebalo da bude zvaršena trećeg maja, Đorđević kaže o tome u ovom trenutku ne može da nagađa.

"Ne bih da licitiram sa brojem dece, ali moramo imati u vidu da će verovatno od jednog dela,  jedan broj roditelja prihvatiti ovaj model, a neki neće i ostaće pri stanovištu da školska godina treba da bude završena. Ono što smo mi kao Savet roditelja mogli da uradimo je da smo tražili od Vlade Srbije da nam da neka ponuđena rešenja za onaj broj roditelja koji su potpisivali peticiju da se njihova deca ne vrate u školu "Vladisalav Ribnikar", rekao je on.

Što se tiče izostanaka u školi, koja se sada evidentiraju i vide se u elektornskom dnveniku, Đorđević objašnjava da je to protokolarna stvar, ali naglašava da neopravdanih neće biti.

"Procedura postoji. Svaki nastavnik mora da upiše izostanak jer je zakonski potrebno da se evidencija vodi o tome gde se deca nalaze. Da neko ne bi zloupotrebio. Da dete ne kaže da ide u školu, ali da u stvari ne ide. Svaki izostanak će biti opravdan, samo je potrebna ta evidencija jesu li deca u školi ili nisu. Da se nastavnici informišu jesu li bolesni ili su u pitanju pshiloške prirode", kazao je.

Što se osmaka tiče, on navodi da se, prema infomacijama kojima raspolaže, o njima razmišlja od prvog dana i pokušava da se nađe rešenje.

"Nezvanično, misli se o osmacima i da se nađu načini da se olakša upis u srednje škole. Oni roditelji koji su u savetu roditelja a deca su im osmi razred imaju i direktan kontakt sa ljudima iz školske uprave i Ministarstva na tu temu", kazao je.

Gradski menadžer Miroslav Čučković je pre objavljivanja spiska ustanova saopštio da je izdata dozvola za rekonstrukciju te škole i da je to bio jedan od zahteva roditelja. On je za RTS izjavio i da će Grad izaći u susret svim zahtevima koje bude postavila Radna grupa Vlade Srbije. 

Sa druge strane, Đorđević kaže da je to zahtevna procedura i smatra da bi ostatak školske godine trebalo da posluži za pažljivo razmatranje ove situacije.

"U ovom trenutku nije realno da rekonstrukcija krene pre kraja školske godine. Stručni timovi treba da provere projekte, da revidiraju u skladu sa novim okolnostima, inovacijama. Treba izabrati izvođača radova i tek onda da se krene sa radovima. Tako da ja nemam povratnu informaciju od Vlade Srbije ali naša ideja je da se ovaj period do kraja školske godine iskoristi. Važno je da proverimo te projekte, da se provere finasijske konstrukcije i da kada se krene u radove da ih završimo u kratkom roku. Postoje planovi kako bi se radila rekonstukcija u nekoliko faza ali još je rano o tome da se priča", kazao je.

Na pitanje o komunikaciji nadležnih nakon tragedije, Đorđević kaže da smatra da je ona sada dosta bolja od one koja je bila na početku.

"Dešavanja su jako brza. Mediji često budu brži od nas i taj protok informacija je bio u početku sporiji.Mislm da iz dana u dan ona jeste bolja. Bilo je grešaka, ali svkako od nas je radio najdobronamernije", objasnio je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija