Društvo

Porfirije: Spasovdan se slavi još od vremena despota Stefana Lazarevića

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2023

-

14:58

Porfirije: Spasovdan se slavi još od vremena despota Stefana Lazarevića
Porfirije: Spasovdan se slavi još od vremena despota Stefana Lazarevića - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan, i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

"Na taj dan pored svete liturgije koja se služi u hramu Svetog Save i u svim hramovima vrši se i molitvena litija za osvećenje ulica, domova, stanovnika grada Beograda", rekao je patrijarh.  

Porfirije je istakao da oni koji vode grad Beograd znaju da je veoma važno da budemo organizovani u svom konkretnom i praktičnom životu. 

"Da imamo što je moguće viši standard, da budemo naravno iznad svega bezbedni, da imamo sve moguće institucije vrlo brzo i efikasno dostupno, važna je dakle naša socijalna organizovanost. Grad ne bi bio grad da nema svoju vertikalu i on (grad) zna da nije dovoljno samo urediti život u najboljem smislu na praktičnom planu,  već da su ljudi telesna bića, ali i duhovna bića i ličnosti koje imaju svoje postojanje na dva načina - kroz telo i kroz dušu i otuda slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo", dodao je on. 

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu i da budemo zajedno. 

Patrijarh se osvrnuo i na reči  Alberta Ajnštajna kako ga je jedan prijatelj pitao šta je smisao i cilj života, a da je on rekao da je to pitanje vere.

"Ajnštajn je odgovorio na pitanje, da ako se bavimo pitanjem vere, tj. pitanjem Boga, onda ne samo da je teško živeti, već i da je nemoguće živeti", objasnio je on. 

On se osvrnuo i na dugu tradiciju proslavljanja gradske slave. 

"Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna", rekao je Porfirije.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kao domaćin slave čestitao Spasovdan svim Beograđanima. 

"Dokle god sam na čelu grada trudiću se da se neguju naše tradicionalne, duhovne i srpske vrednosti, jer onaj ko ne neguje tradicionale vrednosti ne može da ide napred. Bez negovanja tradicije ne možemo da vaspitavamo naša pokoljenja i da se nadamo napretku našeg društva", poručio je Šapić. 

Svečanosti lomljena kolača u Starom dvoru prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar bez portfelja Novica Tončev, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj.

Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske i policije, direktori javnih i javno-komunalnih preduzeća, gradski većnici i sekretari. 
 

Komentari (0)

Srbija