Društvo

Napadnut Prajd info centar, na izlog bačena crvena farba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2023

-

14:56

Napadnut Prajd info centar, na izlog bačena crvena farba
Belgrade Pride - Copyright Belgrade Pride

veličina teksta

Aa Aa

Nepoznati počinioci bacili su crvenu farbu na izlog Prajd info centra i logo Beograd Prajda. Incident se dogodio u noći između 26. i 27. maja i to je 18. napad na lokal Prajd info centra u Beogradu.

"Zahtevamo od policije i drugih nadležnih organa da po hitnom postupku procesuiraju počinioce za ovaj napad. Zahtevamo i da pošalju službe koje će očistiti farbu i prekrečiti zidove i time pokazati javnosti da se vandalizam i napadi neće tolerisati. Podsećamo i da je policija rešila samo dva slučaja napada na Prajd info centar, od ukupno osamnaest, i jedino su u tum slučajevima počinioci sankcionisani", saopštio je Beograd prajd.

Dodaju da nedavni tragični događaji govore o porastu mržnje, nasilja i netolerancije u Srbiji, a ta mržnja i nasilje su u velikoj meri usmereni i ka LGBTI+ zajednici, još od prošlogodišnje zabrane EuroPride-a i fizičkih napada na učesnike i aktiviste.

Belgrade Pride

 

"Ovaj napad vidimo kao pokušaj zastrašivanja i pretnju, ali zastrašeni nismo, ne bojimo se i ne skrivamo se pod maskama kao naši napadači. Odlučno nastavljamo da otvoreno  promovišemo vrednosti nenasilja, demokratije i jednakosti za sve građane i građanke i nastavljamo da se borimo za sve one koji trpe nasilje, koji su uplašeni i koji žive u manjim, konzervativnim sredinama", navode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija