Društvo

Toplotni talas popušta, stiže dugo očekivano osveženje - posle podne nas čekaju grmljavina i pljuskovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

08:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas polako popušta, a večeras nam stižu i prve kišne kapi čime će ovaj sušan period konačno završiti. Poljoprivrednici, međutim, i dalje treba da budu na oprezu, jer nakon suše sada preti opasnost od grada, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija, meteorolog Milena Lazarević.

Vrućina je malo popustila i zbog toga na snazi više nije crveni već nardžasti i žuti meteoalarm.
Umesto na visoku temperaturu, ove boja nas sada upozorava na grmljavinu, ali i na pljusak kiše koji se očekuje posleponde.

"Promenu vremena donosi nam ciklon, koji se kako vidimo premešta preko Nemačke i Austrije. Zbog blizine ovog ciklona prve kišne kapi očekuju se najpre u zapadnom delu Srbije i u Vojvodini", kaže Lazarević i naglašava da će u vazduhu i dalje biti Saharskog peska koji će iznad Srbije ostati i u dane vikenda.

"U danu pred nama smena sunca i oblaka. Vreme će biti teško i sparno, kao i uvek pred promenu vremena. Prve kišne kapi očekuju se posle 15 sati i to prvo na području zapadne Srbije i Vojvodine", kaže Lazarević.

Do kraja dana kišonosni oblaci proširiće se na celu Srbiju, a temperatura će biti nešto niža u odnosu na jučerašnji dan. U najtoplijem delu dana od 30 do 35 stepeni.

"Osim sparine na promenu vremena upozorava nas i sve jači vetar, koji će biti promenljivog pravca", dodaje ona.

Od sutra nestabilno i svežije

Lazarević je rekla da se temperatura neće spuštati ispod 30 stepeni ali će kiša, pljuskovi i oluje biti česti. 

"Grmljavinski oblaci biće rezervisani uglavnom za posleponde, jer je tada nestabilnost atmosfere najveća. Biće i prilično sparno, zato hronični blesnici i lica pod terapijom moraju biti na dodatnom oprezu", rekla je Lazarević.

 

Komentari (0)

Srbija