Društvo

Podela novih 100.000 turističkih vaučera: Danas do podne evidentirano 70.000 prijava na šalterima Pošte Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

30/05/2023

-

09:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na svim šalterima "Pošte Srbije" građani od danas mogu da se prijave za dodatnih 100.000 turističkih vaučera u iznosu od 5.000 dinara koji su namenjeni za subvencionisani odmor u Srbiji. Do danas u podne evidentirano je više od 70.000 prijava, rečeno je Tanjugu u Pošti Srbije.

Pravo na ovu vrstu odmora imaju nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara.

Prijava za vaučere za odmor u Srbiji počela je jutros na šalterima pošta, a kako je Tanjugu rečeno u Pošti Srbije do podne je evidentirano više od 70.000 prijava.

Predviđeno je da se u ovoj turi podeli 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara.
Pravo na vaučer imaju penzioneri, nezaposleni, zaposleni koji imaju platu manju od 70.000 dinara, studenti, stariji od 65 godina koji nemaju penziju.
 

Njihovom primenom država očekuje značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Srbiji, kao i umanjenje deviznog odliva. Bojana Nikolić iz Pošte Srbije rekla je za Euronews Srbija da su građani od rano jutros počeli da dolaze i prijavljuju se i dodala da je intersovanje i ovog puta veliko.

"Pošta Srbije je od jutros spremno krenula sa realizacijom prijema vaučera. Do sada je preko 19.500 ljudi ostvarilo svoje pravo da se prijavi za subvencionisani smeštaj. Naše Pošte su otvorene od sedam ujutru. Tačnije, preko 300 njih je krenulo tada sa radom, a od osam ujutru im se pridružilo još 900 pošta", rekla je Nikolić.

Ovo je ranije RTS potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić koji je rekao da će od 30. maja moći da se, kao i obično, prijave na svim šalterima Pošte širom zemlje. 

"Sve je ostalo isto kao u prethodnoj raspodeli koja je bila početkom januara. Ove godine je veliki skok broja turista u Sijarinskoj Banji. Tradicionalno su tu Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja. Rekorder po broju iskorišćenih vaučera je Sokobanja. Godinama unazad, trećina svih vaučera realizuje se u Sokobanji", istakao je tada Kandić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

On je naveo i da je ranija, ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera planula za nepuna dva dana i dodao da je od početka godine do 28. maja zabeležen porast broja noćenja u Srbiji za 17 odsto. Kaže i da očekuju da i ovog puta vaučeri odu za nekoliko dana.

Ministar turizma i omladine Husein Memić pozvao je građane da, pored Sokobanje, Vrnjačke banje i Zlatibora, koje su tradicionalno najtraženije destinacije, svoj odmor provedu u oko 4.200 ugostiteljskih objekata širom zemlje, što je, kako je dodao, rekordan broj ugostitelja u sistemu vaučera do sada.

"Vaučeri su više nego bilo koja druga mera države doprineli razvoju domaćeg turizma", ocenio je ministar i dodao da od 2015. godine, od kada je ovaj sistem uveden, do 2022. godine, broj domaćih turista je povećan sa 1,3 miliona na više od 2 miliona.

Inače, svi koji imaju mogućnost da se prijave, vaučere mogu da koriste u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja i to u trajanju od najmanje pet noćenja.

Čemu tačno služi vaučer?

Kako piše na sajtu Ministarstva turizma i omladine, ovim vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga ishrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga i boravišne takse, već se on odnosi na smeštaj.

Korisnik vaučera može da izvrši rezervaciju smeštaja kod samog ugostitelja, a njihov spisak je takođe dostupan na sajtu Ministarstva. Tu se nalazi tačan naziv ugostiteljskog objekta, njeogva adresa, vrsta usluge koju pruža, dati su i kategorija smeštaja i kontakt podaci sa brojem telefona i mejla na koje građani mogu da im se obrate.

Rezervacija se vrši isključivo kod ugostitelja, a nakon toga on izdaje potvrdu o rezervaciji. Upravo će se na izdatom vaučeru, koji se dobija u Pošti, i nalaziti adresa na kojoj će se iskoristiti.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Na sajtu ministarstava takođe piše da vaučer može da se koristi isključivo na tetiroriji Republike Srbije, a po završetku usluge ugostitelj je obavezan da korisniku izda fiskalni račun za pruženu uslugu smeštaja. 

Navodi se i da je krajnji rok za korišćenje vaučera 20. novembar 2023. godine.

Koja dokumenta su obavezna?

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu. 

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije ali i Ministarstva turzima i omladine, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Obrazac

 


Naime, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Vaučer može da koristi samo lice na čije ime vaučer glasi i sa njim se mogu plaćati ugostiteljske usluge smeštaja. Ukoliko ukupna cena pružene usluge premašuje izbost vaučera (5.000 dinara) korisnik će morati sam da plati tu razliku. 

U suprutnom, ukoliko je vrednost vaučera veća od pružene usluge, korisnik ga predaje ugostitelju ali nema pravo na povraćaj razlike.

Na sajtu Ministartva se nalaze i brojevi telefona ukoliko neko od korisnika vaučera ima dodatno pitanje: 011/2606-521, 011/2606-576 i 011/3111-569.

Komentari (0)

Srbija