Društvo

Završen inspekcijski nadzor u školi "Vladislav Ribnikar": Predložena smena direktorke, suspendovani pedagog i psiholog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

16:19

Završen inspekcijski nadzor u školi "Vladislav Ribnikar": Predložena smena direktorke, suspendovani pedagog i psiholog
Završen inspekcijski nadzor u školi "Vladislav Ribnikar": Predložena smena direktorke, suspendovani pedagog i psiholog - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička prosvetna inspekcija završila je vanredni inspekcijski nadzor u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koji je pokrenut 22. maja i predložila Ministarstvu prosvete da se direktorka razreši direktorka Snežana Knežević i organ upravljanja, odnosno da se imenuje privremeni organ upravljanja i postavi vršilac dužnosti direktora, saopštilo je Ministarstvo prosvete..

"Predmet nadzora bio je rad direktora i obavljanje delatnosti u ustanovi. Na osnovu realizovanog nadzora, predlog inspekcije je da se razreši direktorka Snežana Knežević i organ upravljanja, odnosno da se imenuje privremeni organ upravljanja i postavi vršilac dužnosti direktora. Zapisnikom se dodatno nalaže sprovođenje disciplinskog postupka prema pedagogu, psihologu i sekretaru škole, koji će biti suspendovani do okončanja pomenutog postupka", navodi se u saopštenju.

Republička prosvetna inspekcija je prošlog ponedeljka, 22. maja, počela vanredni inspekcijski nadzor nad radom ove škole, a roditelji 7/2, odeljenja, u kome se dogodila nezapmćena tragedija, istovremeno traže suspenziju direktorke, psihologa i pedagoga škole.

Sa druge strane, u OŠ "Vladislav Ribnikar" se od prošlog ponedljka ponovo čuje školsko zvono a časovi su skraćeni na pola sata. Međutim, na njih ipak ne dolaze svi đaci, jer se deo roditelja protivi nastavku školske godine. 

Oni su pokrenuli peticiju kojom traže da školska godina bude završena sa 3. majem, kao danom kada se dogodila nezapamćena tragedija u Srbiji.  Od početka nastave ulazi u školu su dodatno obezbeđeni, a u obe smene raspoređeno je po šest policajaca. 

Očekuje se da večeras bude održan i sastanak roditelja sa svim relevantnim institucijama, na kojoj bi trebalo da se diskuje i o sedam zahtava koje su roditelji 7/2 uputili državi, ali i o datumu kada bi školska godina mogla da se završi.

Podstimo, 3. maja učenik sedmog razreda ove škole je osumnjičen da je ubio osmoro svojih vršnjaka i školskog čuvara Dragana Vlahovića. Svi su ubijeni unutar same škole. Dečak osumnjičen da je ušao na čas istorije i pucao na đake i nastavnicu koja je u napadu teže povređena. Ona, kao i još nekoliko učenika, nalaze se na bolničkom lečenju.

Dečak je uhapšen istog dana, u školskom dvorištu ove ustanove, nakon što je, pored osoblja škole, i sam pozvao policiju. Nakon hapšenja je smešten u specijalnu bolnicu gde se njegovo stanje prati, a u međuvremenu uhapšen je i njegov otac, čije je pištolje, kako se sumnja, koristio u napadu i on se nalazi u pritvoru. Saslušana je i njegova majka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija