Društvo

RHMZ upozorio na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom, i narednih dana narandžasti i žuti alarmi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2023

-

19:43

RHMZ upozorio na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom, i narednih dana narandžasti i žuti alarmi
RHMZ upozorio na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom, i narednih dana narandžasti i žuti alarmi - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom.

Jaka sporopokretna oblačnost nastaviće u toku večeri da uslovljava intenzivne pljuskove sa grmljavinom i lokalnom pojavom grada širom Mačvanskog i Kolubarskog okruga, kao i u Vojvodini, na području od Inđije do Titela sa tendencijom sporog premeštanja ka Fruškoj Gori. U zoni najintenzivnijih pljuskova očekuje se od 20 do 50 mm, lokalno i više, uopzorio je RHMZ.

Kako se navodi u naredna dva sata širom zapadne Srbije, u delovima Vojvodine, a izolovano i u Šumadiji i Pomoravlju biće kiše, pljuskova i grmljavine, koji će lokalno biti obilniji. 

Suvo vreme će se, kako se navodi u saopštenju RHMZ, zadržati na severu Bačke i Banata, kao i u većem delu istočne i južne Srbije.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama može se videti da su pojedine ulice u Loznici, gde pada jaka kiša, poplavljene.

RHMZ upozorava da će se do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastaviti nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih pljuskova, ponegde i više.

Na Savi kod Šapca vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 31. maja i 1. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je za RTS da će narednih nedelju dana biti stalno uključen žuti ili narandžasti meteoalarm i da treba pratiti situaciju.

Prema njegovim rečima, postojaće rizik i od bujičnih vodotokova na manjim slivovima reka, dok će se situacija na većim pratiti, pošto se očekujue velika količina padavina u BiH.

Nivo reke Save biće u blagom porastu, kaže Đurđević.

Komentari (0)

Srbija