Društvo

I poslednji dan maja uz pljuskove i grmljavinu: Danas do 26 stepeni, ali kišobrane odložite tek posle 10. juna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2023

-

07:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ovaj maj završavamo nestabilno. Uz kišu, pljuskove, grmljavinu i umereno toplo vreme. Stabilizacija vremena još uvek nije vidljiva, tako da će i prve junske dane obeležiti vrlo dinamično vreme koje će, osim kiše i pljuskova, pratiti grmljavina i grad.

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije aktivirao danas žuti i naradzasti meteoalarm. Ovi alarmi su tu da nas upozore na jake pljuskove koji za vrlo kratko vreme mogu doneti preko 20 litara kiše po metru kvadratnom. Moguće su poplave, odroni i klizišta

"Zašto se vreme već danima ne smiruje vidi se na sinoptičkim kartama. Vreme u Srbiji i regionu je pod uticajem ciklona, odnosno niskog vazdušnog pritiska čiji se centar nalazi u Jonskom moru. U ciklonu vetrovi duvaju u smeru suprotnom kazaljki na satu, i to je izuzetno važno napomenuti jer tako vlaga sa mora neprestano pristiže u naše krajeve", navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Što je vazduh topliji on može da primi više vlage. Upravo je ova kombinacija razlog za pljuskove, grmljavinu i grad koji se danas očekuju u drugom delu dana.

Prepodne biće pretežno sunčano i mirno. Temperatura prava prolećna. Nakon prijatnog jutra, tokom dana biće toplo i sprano.

Najviša dnevna kretaće se od 22 stepena na krajnjem jugu Srbije, u Prištini, do 26 stepeni u centralnim predelima.

U prvim danima juna smena sunca, oblaka, pljuskova i grmljavine.Dnevne temperature biće u okvirima višegodišnjeg proseka. Jutarnja oko 15 stepeni, najviša dnevna oko 25.

Za sada stabilizacija vremena vidljiva je oko i nakon 10. juna. Do tada držite kišobran sa sobom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija