Društvo

Detaljan pregled vakcinisanih prosvetara: U sektoru obrazovanja manje od 50 odsto imunizovanih - gde je situacija najlošija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

15/07/2021

-

18:46

Detaljan pregled vakcinisanih prosvetara: U sektoru obrazovanja manje od 50 odsto imunizovanih - gde je situacija najlošija
Prosveta - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od 149.220 prosvetnih radnika u Srbiji, makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je njih 70.449, odnosno 47,21 odsto njih, pokazuju podaci Instituta Batut u koje je Euronews Srbija imao uvid.

Brojčano najviše vakcinisanih prosvetnih radnika radi u sektoru osnovnog obrazovanja, koji je i najveći - 34.569 od 76.719 zaposlenih, dok najmanje njih radi u sektoru predškolskog obrazovanja, koji je i najmanji. U tom sektoru je vakcinisano 3.367 od 9.810 zaposlenih.

Kada se ovi sektori pogledaju u odnosu na broj zaposlenih, međutim, uočljivo je da u vakcinisanima barem jednom dozom prednjače oni koji rade u sektoru visokog obrazovanja, gde ih ima čak 58.1 odsto.

Ubedljivo je najviše onih prosvetara koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm - 41.159 zaposlenih, dok se najmanje njih vakcinisalo Astrazenekom, koju je primilo samo 1.010 prosvetnih radnika.

Prosečna starosna dob vakcinisanih se, u okviru ova četiri sektora prosvete, razlikuje za skoro pet godina.

Tako su, u proseku, najmlađi vakcinisani zaposleni u predškolskom sektoru, gde imaju u proseku 44.8 godina. Nasuprot njima, najstariji vakcinisani su oni zaposleni u sektoru srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja, a prosečna starosna dob im je 49.4 godina. 

Govoreći o okruzima sa najmanje i najviše vakcinisanih, dolazimo do zaključka da je u svim sektorima prosvete najviše vakcinisanih u Beogradskom okrugu, dok se okruzi sa najmanje vakcinisanih razlikuju od sektora do sektora.

U sektoru predškolskog obrazovanja, tako, najmanje vakcinisanih je u Zapadnobačkom okrugu, a slede ga Pećki, Prizrenski, Severnobački i Pomoravski.

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje, najviše vakcinisanih je, pored Beogradskog okruga, u Južnobačkom, Nišavskom, Šumadijskom i Sremskom okrugu.

Kod zaposlenih u sektoru srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja, najmanje vakcinisanih je u Prizrenskom i Pećkom okrugu, dok ih je najviše u Beogradskom i Južnobačkom.

U sektoru visokog obrazovanja, najviše vakcinisanih je takođe u Beogradskom i Južnobačkom okrugu, a najmanje u Prizrenskom i Kosovsko-pomoravskom.

Komentari (1)

S.I

16.07.2021 10:05

Pola ovih podataka je potpuno beskorisno bez dalje analize, recimo urnebesno je stavljati u istu ravan jednog vakcinisanog u Zapadnobačkom okrugu u kojem živi skoro 200.000 ljudi i dvoje vakcinisanih u Pećkom okrugu gde Srbija čak i ne vrši ni prosvetnu vlast a ni vakcinaciju, i gde u najboljem slučaju ima nekoliko stotina građana sa ličnom kartom Srbije (a da tamo žive! jer korona ne prelazi tako što pogleda u ličnu kartu u kom okrugu si prijavljen). Ili s druge strane Beograd je uvek na vrhu liste sa najviše vakcinisanih, zamislite čuda, a onda skontate da Beograd ima po deset puta više stanovnika od prosečnog okruga i da je cela ta informacija zapravo potpuno beskorisna prosečnom čitaocu jer, zamislite, čitalac ne zna koliko prosvetara ima u Gradu Beogradu u predškolskim ustanovama.

Srbija