Društvo

Organizacije RERI i WWF pokrenule peticiju prikupljanja potpisa za referendum zbog Zakona o vodama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

14:33

Organizacije RERI i WWF pokrenule peticiju prikupljanja potpisa za referendum zbog Zakona o vodama
Organizacije RERI i WWF pokrenule peticiju prikupljanja potpisa za referendum zbog Zakona o vodama - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetska organizacija za prirodu (WWF) pokrenuli su peticiju za prikupljanje najmanje 100.000 potpisa, kao osnov za raspisivanje referenduma o Zakonu o vodama, koji je u sredu usvojen u Narodnoj skupštini Srbije.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ove dve organizacije, pozivaju se svi građani Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o neustavnim i nezakonitim izmena Zakona o vodama.

"Članom 2. Zakona o referendumu predviđeno je da građani referendumom odlučuju o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine. Članom 10. istog Zakona predviđeno je da akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje 100.000 birača, što RERI i WWF Adria ovom inicijativom žele da postignu", navodi se.

Kako se dodaje, predloženim izmenama i dopunama, se između ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.

"Tako se predviđa uvođenje mehanizma 'neposredne pogodbe' pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova). Ovaj primer pokazuje da se Predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem i da se nikako ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već naprotiv, o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima. Na ovaj način se dodatno otvara prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu", navodi se u saopštenju.

Podseća se na primer Slovenije, gde su se građani na nedavno održanom referendumu izjasnili protiv izmena (87 odsto glasova) Zakona o vodama i odbili da svoje vodne resurse prepuste nekontrolisanoj uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama.

"Ubeđeni smo da bi građani Srbije u sličnom, gotovo istom broju rekli ne privatizaciji i uzurpaciji njihovih reka - samo kada bi ih neko pitao", navodi se.

Povlačenje neustavnog predloga Zakona o vodama već je zahtevalo preko 40 organizacija civilnog društva.

U sredu usvojeno više izmena

Da podsetimo, Skupština Srbije usvojila je u sredu više zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i izmene i dopune Zakona o vodama. Izmenama i dopunam Zakona o vodama one se tretiraju kao jedan od najvažnijih elemenata životne sredine, odnosno vodno zemljište uređuje se kao dobro od opšteg interesa.

Promenama Zakona o vodama vrši se, rekla je ministarka Irena Vujović, usaglašavanje tog zakona sa odredbama već usvojenih zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o prekršajima, Zakona o zaštiti podataka ličnosti, kao i Zakona o javnoj svojini.

Vujović je rekla i da se izmenama Zakona o vodama neposrednom pogodobom može dati u zakup vodno zemljište, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija