Politika

Usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama: Zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

19:25

Usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama: Zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima
Skupština Srbije - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je večeras više zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i izmene i dopune Zakona o vodama.

Jedan od ključnih razloga za izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno zaštićeno područje i proglašeno, rekli su predlagači.

Ministarka Irena Vujović je rekla u raspravi da se izmenama zakona ostvaruje niz pozitivnih efekata, pre svega uvođenje načela predostrožnosti omogućava se da se u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu adekvatno i blagovremeno reaguje odmah.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode omogućiće se i povećanje površina pod zaštićenim područjima, kao i ispunjenje ciljeva definisanih prostornim planom Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

Irena Vujović

Izmenama i dopunam Zakona o vodama one se tretiraju kao jedan od najvažnijih elemenata životne sredine, odnosno vodno zemljište uređuje se kao dobro od opšteg interesa.

Promenama Zakona o vodama vrši se, rekla je Vujović, usaglašavanje tog zakona sa odredbama već usvojenih zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o prekršajima, Zakona o zaštiti podataka ličnosti, kao i Zakona o javnoj svojini.

Vujović je kazala i da se izmenama Zakona o vodama neposrednom pogodobom može dati u zakup vodno zemljište, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje…

 

Preporuka za vas

Vesić o izmenama zakona o vodama: Cilj je da se uredi postojeće stanje, neki splavovi će morati da budu uklonjeni
Bura oko izmena i dopuna dva zakona - o vodama i o zaštiti prirode: Šta zameraju ekološka udruženja

Komentari (0)

Srbija