Politika

Vesić o izmenama zakona o vodama: Cilj je da se uredi postojeće stanje, neki splavovi će morati da budu uklonjeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Marko Subotić

13/07/2021

-

13:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Cilj Predloga izmena i dopuna zakona o vodama je da uredi već postojeće stanje sa splavovima, rekao je za Euronews Srbije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodeći da će neki splavovi morati da budu uklonjeni.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o izmenama i dopunama dva zakona - o zaštiti prirode, i o zaštiti voda. Ipak, ekološke organizacije o pomenutom predlogu zakona o vodama imaju niz zamerki i traže da bude povučen iz procedure.

Vesić ukazuje da bi izmene trebalo da omoguće Gradu da se u budžet godišnje slije između dva i tri miliona evra godišnje samo od naknada.

"Kao što znate, zakonom o glavnom gradu Grad Beograd je preuzeo mogućnost da naplaćuje i uređuje splavove, odnosno plutajuće objekte na svojoj teritoriji", naveo je Vesić i napomenuo da Beograd od 2011, od kada je poništena odluka Grada, u vezi sa naplaćivanjem splavova, ne naplaćuje "jedan jedini dinar" od splavova.

Napominje da se izmenama zakona definiše mogućnost grada da da ponudu, po ceni koju proceni Poreska uprava, onima koji imaju splavove, a koji se uklapaju u plan postavljanja splavova i da onda uredno plaćaju svoje obaveze prema gradu.

"Naša procena je da ćemo imati negde između dva i tri miliona evra godišnje u budžetu samo od naknada. Pričam o splavovima koji su komercijalni objekti, ne o sojenicama i splav-kućicama. Na taj način da regulišemo njihov odnos, da dobiju struju da imaju obavezu da fekalije ne smeju da izbacuju u reke, da moraju da čiste oko svojih splavova, da moraju u narednih godinu dana da prihvate sva pravila u vezi sa glasnom muzikom i da na taj način konačno uvedemo red u ovu oblast. Prvo da se zna koliko imamo splavova, da svi splavovi plaćaju, da ne mogu da budu naslonjeni jedni na druge", navodi Vesić i naglašava da se ovime prvi put definišu oni delovi obale na kojima neće biti splavova.

"Neki spavovi će biti uklonjeni"

Odgovarajući na pitanje da li to znači da će neki od spavova biti uklonjeni, Vesić je to potvrdio i istakao da će biti uvedena i odluka da ubuduće kada se gradi splav mora da postoji i saglasnost urbanizma.

"Znači da ne možete da postavite splav kakav vi želite. Takođe je određena visina, ne možete da imate splav na dva-tri sprata. Neki će biti uklonjeni, imate trećinu splavova koji su potpuno prazni, tu stoji samo da bi zauzimali mesto, onog trenutka kada budu počeli da plaćaju.

Zatečeno stanje u ovoj oblasti je, napominje, razlog što je Beograd tražio da mu se omoguće da uvede red. Kako dodaje, splavovima će uz procenu Poreske uprave da bude ponuđen prvi ugovor, a ukoliko neko izgubi ugovor, svaka nova dodela ide na licitaciju, odnosno javno nadmetanje.

Međutim, kod predložene izmene zakona o vodi ekološka udruženja traže da se povuku iz parlamentarne procedure zbog načina donošenja. Kako naglašavaju organizovane javne rasprave nije bilo, a strahuju da će se vodno zemljište koje je u javnoj svojini davati bez ikakve javne nagodbe određenim ljudima, misleći prvenstveno na korišćenje peska, šljunka i postavljanje splavova.

Vesić navodi da, s obzirom na to da postoje splavovi koji stoje godinama, da će ovaj prvi put da im bude ponuđeno da po tržinoj ceni dobiju lokaciju od grada i da konačno počnu da plaćaju u gradski budžet. Svaka sledeća dodeljivanja će, kaže, da budu javnom pogodbom.

U vezi sa kritikama navodi da to nema nikakve veze sa ekologijom.

"Nisu pročitali odluku, da se brinu o ekologiju onda bi vodili računa da splavovi ne ispuštaju fekalije u reku, kao što je to sad slučaj. Ima mnogo splavova koji su tu decenijama i na taj način da ih uvedemo u red, da ih uvedemo u pravni poredak, svaka sledeća dodeljivana će biti javnom pogodbom", navodi on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija