Politika

NVO traže povlačenje predloženog zakona o vodama: Izmene propisa predviđaju i neposrednu pogodbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/07/2021

-

13:49

NVO traže povlačenje predloženog zakona o vodama: Izmene propisa predviđaju i neposrednu pogodbu
NVO traže povlačenje predloženog zakona o vodama: Izmene propisa predviđaju i neposrednu pogodbu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Više od 30 nevladinih organizacija uputilo je zahtev predstavnicima vlasti za hitno povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure.

U saopštenju koje je objavio Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, orzanizacije navode da se zahteva hitna javna rasprava, koja je u skadu sa zakonom, a nije do sada održana.

Kako se navodi u saopštenju u izradi Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je 25. juna ušao u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, nije omogućeno učešće javnosti, niti je ona na bilo koji način bila informisana o izradi ovog akta.

Dalje se obrazlaže da izmene i dopune nisu bile najavljene nijednim javnim dokumentom ili izjavama zvaničnika, a na sajtu Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se ne nalazi ni Predlog zakona, niti bilo kakva informacija koja bi upućivala da se radi na izmenama Zakona o vodama.

Predloženim izmenama i dopunama se predviđa uvođenje mehanizma "neposredne pogodbe" pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova), navodi RERI.

Organizacije koje stoje iza saopštenja, poručuju i da je to samo nastavak prakse nepoštovanja postojećeg ustavnog i zakonskog okvira Srbije, imajući u vidu da su od prošle godine izmenjeni propisi koje regulišu saobraćajnu infrastrukturu i rudarstvo, a koje su kao posledicu imale identičan efekat kršenja Ustava i zakona, ukidanje postupka javnih nabavki i značajno umanjenje principa transparentnosti u javnim poslovima.

profimedia

 

Ovaj zahtev su podržale sledeće organizacije: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za političke emancipacije, Čuvari/ke vatre, Ekološki Ustanak, Ekološko društvo Belorepan, Ekološko udruženje Avalon, Ekološko udruženje Rzav, Futoška Inicijativa, GAIA centar, Građanska Platforma, Inicijativa Odbranimo Teslu Pančevo, Inicijativa Pravo na vodu, Koalicija 27, Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Ne damo Dorćol, Odbranimo Reke Stare Planine, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA, Podrinjski antikorupcijski tim, Pokret Tvrđava, Organizacija za političku ekologiju – Polekol, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu –  RERI, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Skupština slobodne Srbije, Srce Grada, Udruženje Znanje, Udruženje Bela Čaplja 1165, Udruženje Internet radnici Srbije, Udruženje Komšija, Udruženje Kotež, Udruženje Norma centar, Udruženje Šljunkara, Udruženje Topolska, Udruženje ZaNašKej, Ujedinjeni ribolovci Srbije, Zajednička akcija Blok 70/70a. 

Komentari (0)

Srbija