Društvo

I danas vreme promenljivo, preti opasnost od obilnih pljuskova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

07:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ni danas nećemo imati potpuno miran dan kada su vremenske prilike u pitanju. Stiže novi talas nestabilnosti, što znači da će oluje i danas biti aktivne, a temperatura od 25 do 27 stepeni u najtoplijem delu dana.

"U protekla 24 sata na teritoriji Srbije palo je između četiri i 24 litara kiše po metru kvadratnom. Uzrok tome je pad vazdušnog pritiska, kao i priliv vlage koja sa vetrovima na visini pristiže u naše krajeve", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija Milena Lazarević. 

U narednim satima, postepeno će se grejati zemlja, potom i vazduh, a zatim će sredinom dana doći do stvaranja konvektivnih oblaka iz kojih će padati pljuskovi i sevati munje. Pljuskovi će biti obilni. 

"Za kratko vreme od samo tri sata, može pasti preko 30 litara po metru kvadratnom, što nikako neće odgovarati već natopljenom tlu i nabujalnim rekama. Aktivirani su meteoalarmi, službe upozoravaju da su moguća izlivanja na bujičnim vodotokovima. Danas se, zbog obilnih padavina očekuju i problemi u saobraćaju zato, budite oprezni za volanom", kaže Lazarević.

Opasnost od poplava i klizišta 

Vetar će se prolazno pojačati samo tokom oluja, a mimo toga, očekuje nas miran i tih dan.

"Vikend pred nama biće buran i nestabilan. Neće baš biti idealan za šetnju i boravak u prirodi, naročito ne u subotu kada se očekuje i najveća količina pljuskova i najintezivnije oluje", kaže Lazarević.

"Računajte da će lokalno biti i grada, a zbog obilnih padavina preti opasnost od poplava i klizišta, naročito na rekama na istoku Srbije", dodaje.

Od reka su posebno ugrožene Kolubara, Mlava, Pek, Timok, Zapadna i Južna Morava, a savet je da se prate vremenski izveštaji i upozorenja koja izdaju nadležne službe.

"Situacija je svakako zabrinjavajuća s obzirom da je kiša padala skoro ceo maj, a sada se kišovit period nastavlja i junu. Ipak, moram da napomenem da to nije ništa novo, jer maj i jun spadaju u najkišovitije mesece na našim prostorima", kaže Lazarević.

Pljuskovi su naročito izraženi u brdsko planiskim predelima zbog konfiguracije terena, na maloj površini padne velika količina kiše.

 

Komentari (0)

Srbija