Društvo

Delovi Novog Pazara pod vodom, bujica nosi sve pred sobom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

19:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zbog obilnih padavina proteklih nedelja, reke na teritoriji Novog Pazara svakodnevno su pretile izlivanjem. Nakon velike količine kiše koja je pala u toku dana, trenutno je blokiran put ka Trnavi.

Reke Trnavica i Jošanica su se izlile u naselju Ćerimidžinica danas oko 17:30 časova, a vodostaj reke Raške je u porastu.

Pojedini meštani ovog naselja su odsečeni od grada, pristup njima je otežan. Trenutno su vatrogasne ekipe na terenu, kao i vozila novopazarske policije. Građani pokušavaju da zaštite svoje domove i imanja.

Tanjug

Reke Jošanica i Trnavica su se izlile i poplavile ulice naselja Ćeramidžinica i Trnava. O snazi bujice svedoči i snimak na kome se vidi kako bujica reke Trnavice nosi jedan automobil.

U Kosjeriću su poplavljene ulice, a voda doseže do polovine točkova kamiona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Veća količina padavina biće u drugom delu četvrtka. U jugozapadnoj, južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde se očekuje i od 30 do 50 milimetara za 12 sati, lokalno i više. I u petak, zadržava se oblačno i sveže vreme povremeno sa kišom, u istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije sa uslovima za obilnije padavine, može pasti novih 20 do 50 milimetara za 24 sata", navode iz RHMZ-a.

Kako su dodali, u narednim danima postoji rizik i od izlivanja reka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka", dodaju iz RHMZ.

Kako je Euronews Srbija pisao obilne padavine u više mesta u Srbiji izazivaju poplave i prave velike probleme. Vanredna situacija je proglašna u 32 opštine, a šteta nastala u poplavama tokom maja i juna ove godine još se procenjuje.

Stručnjaci kažu da smo svedoci da se takve ili slične situacije ponavljaju već godinama i da se od 2000-tih godina sve manje sredstva odvaja za uređenje i malih i velikih vodotokova. 

Poplave su i u Mačvanskog okrutgu gde su nanele veliku štetu poljoprivredi i infrastrukturi. Meštanin Šabačke kamenice u opštini Koceljeva Uroš Mijailović rekao je ranije za Euronews Srbija da su stradali zasadi povrća, da su prasići i jaganjci bili u vodi ali da su uspeli da se spasu. 
I u Opštini Sokobanja je uvedena vanredna situacija zbog obilnih padavina i zlivanja reke Moravice.

MUP: Nema potrebe za evakuacijama

Situacija u poplavljenim područjima u Srbiji, koje su pogodile ekstremne vremenske pojave u prethodnom periodu, je stabilna i više nema potrebe za evakuacijom i spasavanjem stanovništva kao ni za proglašavanjem novih vanrednih situacija, saopštio je danas MUP. Kako je navedeno, pripadnici MUP, vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilascima terena i potencijalnih kritičnih tačaka, kao i meštana na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.

Šef Odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Miloš Milenković rekao je da su pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije i danas angažovani na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, odnosno crpljenja vode po pozivu građana.

"Apelujemo na građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju", istakao je Milenković.Trenutno je na snazi vanredna situacija u 32 grada i opštine.

Kako je podsetio, građani mogu da pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija