Društvo

Invaliditet nije prepreka za posao: Jovana Jekić uspešno ruši sve barijere

Komentari

Autor: Promo

17/06/2023

-

12:08

Invaliditet nije prepreka za posao: Jovana Jekić uspešno ruši sve barijere
Invaliditet nije prepreka za posao: Jovana Jekić uspešno ruši sve barijere - Copyright minrzs.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Jovana Jekić (32), diplomirana socijalna radnica, je osoba sa invaliditetom, ali to za nju nije prepreka da radi. Savesno i odgovorno obavlja posao u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kada se zaposlila u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Jovani se ispunio san da radi. Od prvog radnog dana u javnom sektoru trudi se da svojim angažovanjem unapredi položaj osoba sa invaliditetom. Ta borba joj je olakšana  pre tri godine kada je pokrenuta kampanja "Srbija protiv barijera".

"Verujem da će poslodavci prihvatiti poziv ministra Nikole Selakovića i zaposliti osobe sa invaliditetom i time im pružiti priliku da su dobri i odgovorni radnici", kaže Jekić.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da već godinama grade okruženje u kome će svi imati jednaku šansu za uspeh. Kako bi se trajno poboljšao položaj osoba sa invaliditetom i omogućilo njihovo uključivanje u sve segmente života, realizovali su brojne strateške projekte kao što je izgradnja igrališta za decu sa invaliditetom, obezbeđivanje adekvatnih prostorno-tehničkih uslova za rad i okupljanje članova udruženja, zatim rešavanje pitanja pristupačnosti objekata javne namene koji su prvi put od osnivanja postali dostupni osobama sa invaliditetom.

Prinskrin/Youtube/Ministarstvo RZS

 

Osim toga, Ministarstvo, kontinuirano podržava rad 33 saveza sa više od 500 lokalnih udruženja u sastavu u više od 100 lokalnih samouprava i rad 61 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja imaju 1.664 zaposlenih, od toga 1.064 osoba sa invaliditetom.

Inače, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju višestruko su značajna za osobe sa invaliditetom, pre svega zbog njihovog angažovanja, profesionalne rehabilitacije, ali i u promociji zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Kroz pomoć ovom tipu privrednih društava Ministarstvo podstiče osnivanje novih preduzeća i na taj način obezbeđuje nova radna mesta za osobe sa invaliditetom i apeluje na druge poslodavce da pruže šansu osobama sa invaliditetom da se ekonomski osamostale.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija