Društvo

Kakvo leto je pred Srbijom? Smena tropskih i kišnih talasa je izvesna, ali prognoza za septembar obećava produžetke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2023

-

13:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Leto ove godine u Srbiju stiglo je nešto kasnije, ali će se duže i zadržati. Očekuje se da će biti toplo, nestabilno i vlažnije od proseka, dok će tropski talasi povremeno prekidati prodor hladnije vazdušne mase.

Tokom ovog leta prvi meseci biće hladniji i vlažniji, dugotrajna stabilizacija vremena očekuje se krajem avgusta, dok će septembar biti topliji, ocenjuje meteorološkinja Euronewsa Srbija Ljubica Gojković. 

Takođe, ovog leta možemo da očekujemo i po nekoliko toplotnih talasa. 

Kako dodaje Gojković, prve dane leta obeležiće nešto burniji atmosferski procesi, do petka ćemo imati intenzivno zagrevanje atmosfere, ali zajedno sa oblacima stiže i zahlađenje koje će biti praćeno pljuskovima, grmljavinom i jakim vetrom, pa će temperatura ovog vikenda biti oko 20 stepeni. 

Kakvo nas vreme očekuje u julu? 

Kako kaže Gojković, prognostički modeli trenutno pokazuju da će jul biti sličan junu, što znači da će temperatura biti oko proseka, a ponegde i češće ispod proseka za par stepeni. 

U Beogradu i široj okolini predviđa se da će vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 18.6 stepeni, dok će vrednosti srednje maksimalne biti oko 28.9 stepeni, navodi RHMZ.

Što se padavina tiče, Gojković kaže da ih tokom jula možemo očekivati na nedeljnom nivou.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Neće biti kao sada u junu, kada je svakog drugog dana padala kiša, imaćemo pet ili šest dana mirnog i stabilnog vremena, a onda kišu koja će trajati dva dana. To će uglavnom biti pljuskovi praćeni grmljavinom, neće biti prodora ciklona kao što je to bio slučaj pre par dana, imaćemo lokalnije padavine", rekla je Gojković.

Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 5 višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

Takođe, u ovom mesecu moguća je i pojava toplotnog talasa. 

Avgust topliji, mogući i toplotni talasi 

Gojković kaže kako od avgusta možemo da očekujemo dugotrajniju stabilizaciju vremena, koja će značiti par dana sunca, a zatim par dana kiše. 

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. Vrednost minimalne temperature biće viša za oko 0.8 stepeni, dok će vrednost maksimalne biti viša za jedan stepen. 

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.8 stepeni, a vrednost srednje maksimalne oko 30.7 stepeni. 

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Kako navodi RHMZ, u avgustu nas očekuju toplotni talasi. 

Septembar topliji i prosečno vlažan, u prvoj polovini nastavak kasnog leta

Gojković kaže da će se leto, zbog toga što je kasnilo, ove godine produžiti, tako da možemo da očekujemo da će septembar biti topao. 

U većem delu Srbije ovaj mesec će biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini biti topliji i suvlji. U prvoj polovini septembra, očekuje se nastavak kasnog leta. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U Beogradu i široj okolini predviđa se da će vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 14.1 stepen, dok će vrednost srednje maksimalne biti oko 23.6 stepeni. 

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji, a u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 41 mm.

I meteorolog Đorđe Đurić je naveo za Euronews Srbija da nas tokom ovog, uobičajeno toplog leta, za razliku od prethodnih koja su bila dosta sušnija i praćena dugotrajnim toplotnim talasima, očekuje više padavina. 

"Treba očekivati niz od nekoliko dana veoma visoke temperature, nakon čega će nailaziti hladni frontovi. Ovo će biti slučaj i u petak uveče, dakle prodor hladnog fronta sa zapada koji će na svom putu do Srbije doneti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Slično ovome, topli dani će povremeno tokom leta biti prekidani prodorima svežijih i vlažnijih vazdušnih masa sa Atlantika", kaže Đurić.

Komentari (0)

Srbija