Društvo

Predah od padavina: Relativno svež junski dan pred nama, ali uskoro stiže prvi toplotni talas za ovu godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

07:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

S obzirom na njegovu prvu polovinu, ovaj jun ostaće upamćen po obilnim kišama koje padaju gotovo svakodnevno. U protekla 24 sata, najviše kiše, palo je u Ćupriji, gde se akumuliralo rekordnih 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Situacija je zabrinjavajuća. Na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Južne i Zapadne Morave, Ibra, Nišave, Mlave i Peka moguća su izlivanja. Dakle, očekujemo poplavljena područja.

"Ipak, ima nade da će se situacija stabilizovati Na sinoptičkim kartama vidljivo je razvedravanje, doduše kratkotrajno. U naredna dva dana, vreme u Srbiji kreiraće ovaj anticiklon koji se prostire sa severoistoka", navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Razvedravanje je u toku, ali još koja kap kiše u narednim satima moguća je na krajnjem istoku Srbije, na samoj granici sa Rumunijom kao i južnije od Kruševca. Dakle, danas bez kiše, suvo i pretežno sunčano. 

Što se temperature tiče, relativno svež junski dan je pred nama, kao posledica prolaska hladnog fronta. U najtoplijem delu dana vrednost temperature biće od 20 do 23 stepena, na planinama i svežije.

Vetar danas slabiji nego juče. Front je prošao preko Srbije, tako da će danas u većini mesta biti mirno i tiho. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

U sunčanom i suvom vremenu uživaćemo još sutra, zatim od četvrtka ponovo kiša i pljuskovi.

Temperatura će imati relativno konstantnu vrednost, kolebaće se tu oko 25 podeljka, međutim u drugom delu nedelje, biće sparno zbog velike vlage koja će cirkulisati u vazduhu.

I po prvi put ove godine, prvi toplotni talas stiže u Srbiju za jedno 10 dana. Tada očekujemo i dugoročniju stabilizaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija