Društvo

Tamara Vučić na Forumu mladih naučnika u Nišu: Srbija ima uslove za naučni rad na svetskom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

21:01

Tamara Vučić na Forumu mladih naučnika u Nišu: Srbija ima uslove za naučni rad na svetskom nivou
Tanjug/Dimitrije Nikolić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

 Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić danas je na Forumu mladih naučnika u Nišu naglasila da koliko juče Srbija nije mogla da se pohvali uslovima za naučni rad i napredak, ali se već sada može dičiti desetinama centara u kojima se naučna misao i praksa razvijaju paralelno sa svetskim.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Dodala je i da Srbija danas i sama pruža prilike za naučnih razvoj i napredovanje na mnogim poljima.

"Draga Ljiljana Vukota, Nikolija, Andrej, Mašo i svi vi koji pravite prve korake ka naučnoj misli, ma kako da se danas osećate, ma koliko bila snažna ili slaba vaša volja i želja, kakvo god bilo vaše samopuzdanje, znajte da niste sami, kao i da su i veliki naučnici imali mnoštvo nedoumica, sumnji u svoju vrednost i posustajali na svom putu", napomenula je Tamara Vučić.

Ona je iznela više priča o velikim ljudima koji su prolazili kroz razne situacije, ali su radom i ozbiljošču postigli velike uspehe, poput matematičara, klimatoologa i astronoma MIltuina MIlankovića ili svetskog naučnika i pronalazača NIkole Tesle.

"Podrška odraslih važna, individualna odgovornost mladosti"

"Mnogo je ovakvih priča sa srećnim krajem, koje mogu poslućiti kao putokaz, a posebno želim onima koje ponekad obuzme malodušnost i izgube samouzdanje, kroz šta je recimo prolazio i sam Tesla, da se nikad ne predajete, iako vam ne ide sve po planovima, jer su i najveći imali svoje greške i posustajali, ali su uvek znali da se vrate i svoje znanje upotrebe na pravi način i njihova veličina u tome da su padali, ali i ustajali", naglasila je Tamara Vučić.

One je pružila podršku na putu znanja i nauke svim mladim ljudima koji, kako je rekla, čine ''tkanje budućnosti Republike Srbije''.

"Na tom putu vi ćete se sigurno sretati sa preprekama i izazovima, ali ono što je najvažnije je da nikada ne odustanete", rekla je Vučić.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Ona je istakla da podrška koju odrasli treba da im pruže više nego važna.

"I zato sam danas ovde i biću uvek i na svakom mestu da podržim mladost, kreativnost i konstruktivan pristup životu i svetu, jer čvrsto verujem da svako od nas ima individualnu odgovornost prema mladosti", naglasila je ona.

Napomenula je da svoju odgovornost kreiramo danas.

"I ne smemo prepustiti nijadan minut slučajnostima, jer nas nedavni tragični događaji podsećaju na to kolika je naša odgovornost, nas kao članova zajednice, roditelja, socijalnih bića i emotivnih jedinki, odgovornost od samog starta, od trenutka začetka života, njegovog razvoja i kreiranja ličnosti", naglasila je Vučić.

Ona nije izostavila ni važnost kolektivne podrške sa posebnim akcentom na značaj medija.

"Tu je i značaj svih nas putem društvenih mreža da makar jednom rečenicom, slikom ili lajkom možemo učiniti mnogo za popularizaciju nauke, motivacijuu mladih i promociju pravih vrednosti", rekla je ona.

Dodala je da bi volela da se među mladima, koji već danas kreiraju zajedničku budućnost, nađe više onih koji se bave društvenim naukama.

"Jer koliko god tehnika i elketronika doprinose da živimo ugodnije i proizvodimo više, društvene nauke nas uče da taj svoj život osmislmo da budemo bolji ljudi, a to je u današnje vreme možda i najvažniji zadatak za celokupno čovečanstvo", naglasila je Tamara Vučić.

Poručila je svim mladim ljudima, bez razlika koje ih definišu kroz formalne uspehe u školi, da budu dobri, plemeniti, humani.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

"Pomozite, podržite i ohrabrite svoje drugarice i drugove i stremite zajedno u svojim velikim snovima, ali nikada ne zaboravite ko ste i odakle potičete", navela je ona.

Naglasila je da je svesna da će neki od njih u potrazi za boljim životom otiči da se upoznatju životom i radom u drugim sredinama van naše zemlje.

"I na tome ne mogu nikom da zamerim, ali svoj patriotizam i ljubav prema narodu iz koga potičete iskažite tako što ćete vredno učiti i raditi, a kada dođe vreme vratite se u svoju domovinu kako biste to znanje podelili dalje. Letite slobodno kao ptice na krilima naučne misli, ali nam se vratite kao laste da ovde svijete svoj dom, gde ste svoji sa svojima i gde vas ne cene po udelu u dohotku, već po ljudskosti koju pokazujete u kontaktu sa ljudima", istakla je.

Ona je rekla da mladi nikad ne zaborave da je svako od njih svojevrstan ambasador svoje zemlje od onog trenutka "kada stupi u bilo koju komunikaciju sa strancem i pređe granicu naše zemlje".
"Svi smo mi ambasadori ma odakle potekli i čime se bavimo, jer u ljudskoj prirodi je da na osnovu pojedinca donese zaključak o čitavoj zemlji i naciji i zato je odgovornost na svima nama", rekla je Tamara Vučić.

Na kraju je poručila da je svačiji, pa i najmanji doprinos spoznaji i uređenju sveta, važan i nezamenljiv.

"Najčešće je dovoljno samo da damo svoj maksimum u određenim okolnostima i tamo ostavimo svoj pečat u građenju svetle i bolje budućnosti", zaključila je supruga predsednika Vučiča.

 

Komentari (0)

Srbija