Društvo

Počinju prijemni na fakultetima Univerziteta u Beogradu: Budući studenti danas na 13 fakulteta, ispiti sve do petka

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

07:38

Počinju prijemni na fakultetima Univerziteta u Beogradu: Budući studenti danas na 13 fakulteta, ispiti sve do petka
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Prijemni ispiti u prvom upisnom roku na fakultetima Univerziteta u Beogradu, počinju danas i trajaće do petka.

U prvom upisnom roku na 31 fakultet prijavilo se ukupno 18.088 kandidata, a najveće interesovanja je za Fakultet organizacionih nauka (FON) sa 2.308 prijavljenih kandidata. 

U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i Elektrotehničkom fakultetu. Kad je reč o studijskim programima, najveće interesovanje je, kao i prošle godine, za psihologiju na Filozofskom fakultetu - 547 kandidata za 116 mesta. 

Najmanje prijavljenih kandidata je na Fakultetu za fizičku hemiju, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru. 

"Prijemni ispiti počinju u ponedeljak i traju do petka. Uprava Univerziteta je u saradnji sa MUP-om delovala preventivno kako bi prijemni ispiti bili organizovani na najbezbedniji mogući način", istakao je prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Dejan Filipović.

On je objasnio da se danas održavaju prijemni ispiti na 13 fakulteta, od čega sedam fakulteta ima prijemni samo tog dana: Arhitektonski, Saobraćajni, Fakultet političkih nauka, Ekonomski, Biološki, Geografski i Hemijski. 

Na još šest fakulteta, u zavisnosti od studijskog programa ili predmeta koji se polažu, danas počinju prijemni ispiti: Filozofski, ETF, Rudarsko-geološki fakultet, Učiteljski, Fizički fakultet i Poljoprivredni.

"Poruka kandidatima je da na prijemni dođu odmorni i da budu sigurni u sebe. Ovo je prvi ozbiljniji test u njihovoj karijeri i treme mora da bude, ali neka bude pod kontrolom. U zavisnosti od vrste prijemnog ispita, uvek savetujem da se pročitaju sva pitanja ili zadaci i da se krene od zadataka tj. pitanja koja kandidat zna, a da se za kraj ostave najteži zadaci", poručio je Filipović.

"Na nekim ispitima nema uvek dovoljno vremena ili ima negativnih bodova, pa je zato važno dobro startovati sa prijemnim. Srećno svim kandidatima i želim im da upišu željeni fakultet", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija