Društvo

Poplavljena domaćinstva, klizišta i blokirani putevi: Šteta posle nevremena u delovima Srbije, u Petrovcu na Mlavi vanredna situacija

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

18/07/2021

-

15:52

Poplavljena domaćinstva, klizišta i blokirani putevi: Šteta posle nevremena u delovima Srbije, u Petrovcu na Mlavi vanredna situacija
Poplave - Copyright Printscreen Facebook/Vid Blagojević, Tanjug/Dušan Aničić, Facebook.com/Crometeo

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnja jaka kiša, grad i grmljivena, teško su pogodili čitavu teritoriju Srbije - brojni putevi su bili neprohodni i načinjena je velika materijalna šteta. Zbog poplavljenih ulica i domaćinstava, opština Petrovac na Mlavi proglasila je vanrednu situaciju u nekoliko naselja. 

"Velike količine kiše prouzrokovale su bujične vode u naseljenim mestima Dobrnje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur i Burovac. U samom Busuru tj. jezeru došlo je do kontrolisanog prelivanja brane, gde je višak vode sa nje odveden kanalima nizvodno. Putevi u selima Tabanovac, Dobrnje i Burovac su neko vreme bili u prekidu zbog izlivanja reke Busur i bujičnih potoka", navodi se na sajtu Opštine.

Pored Petrovca na Mlavi, nevreme je teško pogodilo Blace, Lebane  Kruševac, Ivanjicu i Šabac.

U okolini Blaca padao je grad, dok se na Goliji usled padavina pokrenulo klizište, a putevi do pojedinih sela su bili neprohodni. Grad veličine lešnika padao je petnaestak minuta i naneo veliku štetu poljoprivrednim kulturama.

Zbog olujnog vremena blokirani su bili putevi u pravcu sela Bratljevo, Gleđica i Vučak.

Jaka kiša je dovela do poplava u Šapcu — padavine su uticale i na kanalizacioni sistem koji nije mogao da primi veliku količinu vode. Ulice su bile potopljene, a grad je bio potpuno paralisan.

 

U Lebanu je padala kiša praćena gradom verličine jajeta i olujnim vetrom, koja je pričinjena je velika šteta poljoprivrednicima, pokidane su žice za struju, a na tri kuće su izbili požari zbog gromova.

Predsednik Skupštine opštine Lebane Boban Pejčić je rekao za FoNet da Lebane nema vodu zbog prekida u snabdevanju strujom postrojenja za prečiščavanje vode.

"Najveće štete su na području od Lebana prema Togočevcu koje je sinoć zahvatio grad i olujni vetar. Ljudima su tu pocepani plastenici i uništeno povrće u njima. Sve što je bilo na otvorenom od poljoprivrednih proizvoda, paradajz, paprika, kukuruz je uništeno", rekao je Pejčić.

Dodao da je u selu Togočevce vetar odneo i dve pomoćne zgrade, jedna je pala na put, druga sa strane i da su to već sanirale ekipe na terenu.

"U Ćenovcu je situacija takođe loša , velike su štete u poljoprivredi kao i u Bošnjacu, Pertatu, ceo taj potez ka Ždeglovu, Konjinu, Lugaru... je uništen", objasnio je Pejčić.

Kaže da je protivgradna zaštita reagovala adekvatno ali da je iz pravca Kosova naišao ogroman oblak i da rakete nisu mogle da ga spreče da nanese štetu.

U ponedeljak će na teren izaći komisija da proceni štetu na poljoprivrednim usevima kako bi se videlo kako i koliko opština može da pomogne ljudima koji žive od te poljoprivrede.

 

Da li Srbiju očekuju poplave kao u 2014. godine?

Jako nevreme nije samo pogodilo Srbiju, već gotovo ceo region, a posmatrajući prirodnu katastrofu koja danima pogađa Nemačku i Belgiju, postavlja se pitanje, da li bi u našoj državi mogao da se ponovi scenario sa poplavama iz 2014. godine?

Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za unutrašnje poslove i načelnika Sektora za vanredne situacije rekao je da su lokalne samouprave upozorene da preuzmu preventivne mere kako bi se rizici od bujičnih poplava sveli na minimum.

Napominje da se scenario iz 2014. može ponoviti jer, kako ističe za RTS, ni najmoćnije zemlje nisu bezbedne kada priroda pokaže svoju ćud, kao sada u Nemačkoj. 

"Kada su u pitanju bujične poplave, ne možete tačno da kažete gde se može to desiti. Ali proteklih meseci smo obišli 55 lokalnih samouprava, dakle deset okruga, tamo gde smo uočili višegodišnje probleme da bi se radilo na preventivi. Republički štab za vanredne situacije je na poslednjoj sednici uputio naloge, pa ćemo sada da pratimo šta se dešava. Preventiva je ono na čemu moramo da radimo, a u operativnom smislu mislim da smo daleko spremniji nego 2014. godine", kazao je Čaušić.

Iako on naglašava da scenario iz 2014. može da se ponovi, Čaušić ističe da je Srbija danas znatno bolje opremljena i spremnija na takvu vrstu prirodne katastrofe.

"Nijedna, pa ni najmoćnije zemlje nisu bezbedne kada priroda pokaže svoju ćud, kao što je primer u Nemačkoj. U spasilačku službu u Srbiji se decenijama nije ulagalo. Nakon 2014. Sektor za vanredne situacije obnavlja svoje kapacitete, na desetine vozila smo kupili. Da ilustrujem, 2014. smo imali šest timova za spasavanje na vodi, a sada ih imamo 27", kazao je on.

Naglašava da Srbija ima dovoljno opreme i ljudi, što će mnogo pomoći ukoliko dođe do ozbiljnije vremenske nepogode.

"Kontinuirano je ulaganje u opremu. Sada radimo na podizanju sistema dobrovoljnog vatrogastva, to je jedna ozbiljna snaga. Daleko smo bezbedniji, od 2014. su milioni uloženi u ojačavanje i korita i bedema. Ali, da potpuno isključimo ovakvu katastrofu, pa svi smo svesni da se klima toliko menja da ne možete da kažete da ste potpuno sigurni, što i vidimo u Nemačkoj i Belgiji", kazao je Čaušić.

Ceo region priprema se na novo nevreme

Jako nevreme pogodilo je pre dva dana Modriču, a više ulica je poplavljeno, preneli su mediji u Republici Srpskoj, gde se i dalje se očekuju obilnije padavine, a tako će biti sve do ponedeljka.

Resorno ministarstvo je apelovalo na stanovništvo da zaštiti imovinu, zbog moguće pojave izlivanja bujičnih potoka i moguće mestimične pojave klizišta.

Hrvatski hidrometeorolški zavod (DHMZ) izdao je novo upozorenje nakon jučerašnjih obilnih padavina, pa je tako na snazi narandžasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju.

Na tim se područjima očekuje obilna kiša. U zagrebačkoj regiji do 50 milimetara po kvadratu, u Karlovačkoj više od 75 milimetara, u gospićkoj 50-90 mm i u osječkoj 40-70 mm, prenosi Index.hr.

U sve četiri regije moguće su urbane i bujične poplave, navodi DHMZ, a očekuje se i grmljavina.

Narandžasto upozorenje, po klasifikaciji DHMZ-a, označava "opasno vreme".

Komentari (0)

Srbija