Društvo

Obavezna vakcinacija, plaćanje lečenja, lutrija i još pet mera: Kako otkočiti proces imunizacije u Srbiji i šta rade evropske zemlje

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/07/2021

-

10:02

Obavezna vakcinacija, plaćanje lečenja, lutrija i još pet mera: Kako otkočiti proces imunizacije u Srbiji i šta rade evropske zemlje
Koronavirus - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Ted S. Warren Matilde Campodonico, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti talas epidemije virusa korona već je počeo, broj inficiranih u Srbiji je u uzlaznoj putanji, ali još nije dramatičan. Lekari su zabrinuti jer je, uprkos dostupnosti vakcina, do sada imunizovano 49 odsto punoletnog stanovništva, što je nedovoljno za suzbijanje širenja virusa. 

Virus bi, upozoravaju epidemiolozi i stručnjaci sa kojima je Euronews Srbija razgovarao, već za nekoliko nedelja mogao da pokaže u punoj snazi, jer se pokazalo da se delta soj virusa mnogo brže širi i da, prema britanskim studijama, jedan zaraženi inficira sedam osoba. 

Epidemiolog Predrag Kon naveo je da bi već za tri nedelje brojevi novozaraženih u jednom danu mogli postati četvorocifreni, a da će bolnice, verovatno, početi da se pune već za sedam dana. 

Slična je situacija i u ostalim zemljama u svetu, pa i mnoge članice EU već preduzimaju ozbiljne korake kako bi se povećao broj imunizovanih. U Srbiji su do sada osim mera ograničenja, uvođenje i različite podsticajne mere, poput novčanih podsticaja za vakcinisane, a evropska iskustva pokazuju koje su još opcije na stolu.

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika

Grčka i Francuska uvode obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike. U Srbiji se o tome odavno govori, ali se zdravstvene vlasti na taj korak još nisu odlučile. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije donelo je odluku da se svi pripadnici policije vakcinišu, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović potpisao naredbu o obaveznoj vakcinaciji pripadnika vojske. Međutim, zaštitnik građana je naložio poništavanje naređenja kojima se naređuje obavezna vakcinacija u Vojsci Srbije. 

U preporuci ombudsmana koja je objavljena na sajtu Vojnog sindikata Srbije, navodi se da je utvrđen niz propusta u postupku kontrole Ministarstva odbrane.

Zabrinjava podatak da je među zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti vakcinisano svega 54,53 odsto. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dozvoljava uvođenje obavezne vakcinacije, a može da je uvede Ministar zdravlja.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Euronews Srbija da je njegov lični stav da bi za zdravstvene radnike trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju.

AP/Ted S. Warren

Sve glasniji predlozi za uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike

"Mi zdravstveni radnici posebno treba da pokažemo kako se promoviše javno zdravlje. Sramota je da zdravstveni radnik, koji nije vakcinisan, unese infekciju u bolnicu i zarazi pacijente koji boluju od nekih drugih teških bolesti. Videćemo šta ćemo odlučiti, koliko će Ustav biti širok da ne bi napravili grešku i ugrozili nekom prava", rekao je Đerlek.

I epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorio je da nema vremena za premišljanje i da bi hitno trebalo početi sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika,  a zatim i ostalih grupa stanovnika koji su u posebnom riziku ili su u prilici da masovno zaražavaju druge zbog prirode posla koji obavljaju.

U tržne centre uz potvrdu o vakcinaciji 

 

Mnoge zemlje u svetu uvele su pravilo da se u tržne centre, bioskope, restorane, pozorišta, noćne klubove može samo ko ima potvrdu da je vakcinisan, negativan test na virus ili potvrdu da su preležali kovid- 19. U Beču (Austrija) ta odluka već je na snazi, a najavile su uvođenje i Francuska i Grčka.

Đerlek smatra da bi i u Srbiji moglo sličnu odluku da uvede.

"Ja bih isto postupio kao Grčka i Francuska. Treba nagraditi one koji su se vakcinisali, koji su pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost, tako što će im sva vrata biti širom otvorena  - pozorište, bioskopi, restorani....svih prostora koji su rizični za širenje zaraze. S obzirom da su vakcinisani oni su zaštićeni", naveo je Đerlek.

Na festivale i u klubove uz dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR

Jedna od mera koju bi Srbija mogla da preduzme je da se sve manifestacije organizuju po uzoru na najveći festival - Exit.

Na Exit su mogli da uđu samo vakcinisani, koji imaju potvrdu da su preležali bolest ili negativan PCR ili antigenski test. Tokom festivala urađeno je 13.700 brzih, antigenskih testova, a šestoro nije moglo na koncerte jer su bili pozitivni na SARS-CoV-2.  

Tanjug/Jaroslav Pap

Na Exit mogli da uđu samo vakcinisani ili sa negativnim testom

Takvo pravilo za sada ne važi kada je reč o drugim masovnim okupljanjima, u otvorenim i zatvorenim prostorima, poput klubova, svadbi i proslava, restorana... a to je takođe jedno od rešenja, koje je, na primer, Izrael još pre nekoliko meseci primenio kroz model "zelene propusnice".  

Nevakcinisani da plaćaju lečenje

Sve se više priča o tome da bi nevakcinisanima moglo da se dogodi da sami plaćaju lečenje od kovida - 19. Takva odluka još nije doneta. Prvi put je takvu mogućnost pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je predlog stigao od lekara. On je naveo da za sada država ne prihvata takva pravila, ali da će nešto morati da se preduzme.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Lekari predlažu da se uvede plaćanje lečenja od kovida 19 za one koji nisu vakcinisani

Država je obezbedila dovoljan broj vakcina četiri proizvođača - kineski Sinofarm, ruski Sputnjik V, američko/nemačku Fajzer/Biontek, oksfordsku AstraZeneka.

"Dobio sam dosta predloga od lekara da se ljudima koji nisu vakcinisani, a imali su mogućnost da prime vakcinu, naplaćuju troškovi lečenja od korone. Nisam za to", rekao je Vučić i podsetio da državu lečenje teškog pacijenta od kovida -19 može da košta i do 100.000 evra.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je predlog lekara "sasvim logičan", jer ima dovoljno vakcina i mogu da biraju koju će.

Podsticajne mere - vaučeri, novac, lutrija 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će biti organizovana i lutrija kako bi se građani motivisali za vakcinaciju. Lutrije kao podsticaj u vakcinaciji već su uvele Vašington, Njujork, Ohajo u SAD, Slovačka i Poljska u EU.

Srbija je već imala novčane podsticaje za vakcinaciju. Svi koji su do 31. maja dobili bar jednu dozu vakcine mogli su da se prijave i dobiju 3.000 dinara od države. Beograd je organizovao vakcinaciju i tržnim centrima, te su tako u pojedinim tržnim centrima deljeni i vaučeri u vrednosti od 3.000 i 5.000 dinara za šoping.  

Vaučeri i karte za mlade

Najslabiji odziv za vakcinaciju je među mladima od 18 do 30 godina. U toj starosnoj kategoriji je vakcinisano samo 17,4 odsto građana. Država razmišlja i o tome da se oni dodatno motivišu za imunizaciju vaučerima za putovanja ili popustima na karte za festivale i koncerte.

Pregovara se sa organizatorima koncerata da se za vakcinisane obezbede specijalni popusti za karte, ali obezbedi i određen broj besplatnih ulaznica. Sa velikim kompanijama razmatra se i mogućnost uvođenja vaučera za putovanja, kao nagrade za one koji se vakcinišu. 

Suzbijanje antivakserske kampanje  

Epidemilog Zoran Radovanović kaže za Euronews Srbija da se mora mnogo više raditi na edukaciji stanovništva, ali i suzbijanju lažnih informacija koje se o vakcinaciji plasiraju na društvenim mrežama. 

Napominje da su i mediji veliki prostor davali ljudima koji seju sumnju u vakcinaciju, jer je to medijski atraktivnije.

"U svim zavodima za javno zdravlje postoje jedinice za promociju zdravlja. Od njih se očekivalo da osmisle kako da se pristupi mladima, da osmisle kampanju na društvenim mrežama, gde su mladi najaktivniji", rekao je Radovanović.

Komentari (0)

Srbija