Društvo

"Toplotni talas" zapljusnuo Srbiju: Temperature u hladu ići će i do 40 stepeni, Batut izdao upozorenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meteorolozi su za danas najavili najtopliji dan od početka godine, a temperature će ići i do 40 podeoka na Celzijusovoj skali. Zbog ekstremnih temperatura u Srbiji je na snazi crveni i narandžasti meteoalarm.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će tokom druge dekade jula u Srbiji biti veoma toplo. U sredu i četvrtak maksimalna dnevna temperatura biće od 34 do 40 stepeni, nakon čega nam sledi kratkotrajan pad temperature za 5 do 8 setepeni u petak, a potom opet temperature do 40 stepeni u većini mesta.

Premeštanje fronta sa severa u četvrtak krajem dana i u petak može dovesti i do burnih reakcija u atmosferi pa se lokalno očekuju grmljavinske oluje praćene gradom i olujnim vetrom.

Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević upozorava da će i tokom blagog osveženja u petak, temperature i dalje biti iznad 30 stepeni, što znači da se toplotni talas neće prekinuti.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Posebno neprijatno biće tokom noći koje će biti sparne i teške za spavanje, jer se u većim gradovima tempeartura ni tokom noćnih ni jutarnjih sati neće spušatati ispod 20 podeljka. Na području Beograda očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 22 do 24 stepena.

Meteorolog Darko Savić kaže da je trenutno meteorološka situacija u širem regionu Mediterana nešto što podseća na tzv. "omega bloking"

"To je situacija kada ima dva sistema niskog pritiska u koji se uvukao sistem visokog pritiska, a taj visoki pritisak pod čijem smo mi uticajem, sada je negde na severozapadu Afrike i ogleda se u tome što se jednostavno uvlači vreo vazduh sa severa Afrike i dolazi na naš kontinent", objasnio je Savić za Tanjug.

Ističe da je ovaj tropski talas nešto što je abnormalno, ali da se očekuje u ovom periodu godine. 

"Ono što je specifično su i visoke noćne temperature, koje nisu ispod 20 stepeni. Problem je to što neke biometeorološke studije pokazuju da bi se tokom noći regenerisao organizam potrebno je da temperatura tokom noći padne ispod 23, 24 stepena", kaže Savić.  

Objašnjava da se ceo problem ogleda u tome što gradovi zbog svoje konstrukcije, pre svega gradovi koji nisu planski građeni, imaju temperature za pet do 10 stepeni više nego okolina.

On dodaje da nije problem kada je to jedna noć ili dve, već kada to traje, jer telo ne može da se oslobodi stresa i regeneriše.

Lazarević kaže da se nalazimo u najvrelijem delu godine. Upozorava da se tokom drugog toplotnog talasa ove sezone, očekuju temperature do 40 stepeni u hladu, napominjući da je to vrednost koja će biti izmerena na dva metra visine u zaklonu, dok će na otvorenom će biti mnogo toplije. To je, kako kaže, i razlog što je ovaj toplotni talas okarakterisan kao opasan.

Zbog očekivanih visokih dnevnih temperatura Institut za javno zdravlje Batut upozorio je da je neophodno prilagoditi ishranu оvоm gоdišnjеm dоbu i unositi dovoljnu količinu vode.  

Savetuju da se, zbog povećane mogućnosti dehidratacije, u organizam unosi dо dvе litrе vоdе dnеvnо, a da kоličinа unеtе vоdе mоžе dа budе i vеćа u zаvisnоsti оd stеpеnа fizičkе аktivnоsti.

Takođe, navode da je preporučljivo držati živоtni prоstоr uvек rаshlаđеnim.

"Idеаlnо bi bilо оdržаvаti sоbnu tеmpеrаturu ispоd 32оC tокоm dаnа, оdnоsnо ispоd 24оC tокоm nоći. Оvо је nаrоčitо vаžnо zа dеcu uzrаstа dо 2 gоdinе, оsоbе stаriје оd 65 gоdinа, као i zа hrоničnе bоlеsniке", navode iz batuta. 

Preporuka je i da se izbеgаvа bоrаvак nаpоlju u tокu nајtоpliјеg dеlа dаnа, оd 10 dо 17 čаsоvа.

Mnogi prinuđeni da rade napolju uprkos visokim temperaturama

Ipak, mnogi su prinuđeni da rade na otvorenom, čak i po ekstremnim temperaturama. Među njima su i poljoprivrednici.

Vreme je žetve i oni cele dane provode u polju. Nekada je to u klimatizovanim mašinama, nekada na traktoru gde je još toplije nego spolja. 

Euronews

Goran Filipović i Dejan Ivanišević, poljoprivrednici iz Kisača za Euronews Srbija kažu da su na vrelinu navikli.

"Nama ništa nije, mi do 40 stepeni i ne osetimo. Ja imam traktor koji nema klimu, meni je nekad 50 stepeni u traktoru. Znači voda koju imam u flaši za piće vri", kaže Goran Filipović. 

"Ja čak imam traktor bez kabine. Retko kada nosim kačket ili neki šešir i to je to, ali vrlo retko", kaže Dejan Ivanišević.

Protekla nedelja je najtoplija u istoriji merenja

Koliko su temperature ekstremne, pokazuje i činjenica da je prema Službi za klimatske promene Kopernikus protekla nedelja bila najtoplija od kada se vodi evidencija.

Kako prenosi sajt Klima 101, isto pokazuju i preliminarni podaci Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Naučnica u istraživačkom centru za klimu Vudvel, Dženifer Fransis, za CNN je ocenila da je rekord za najtopliju nedelju postavljen za najmanje 100 hiljada godina unazad.

Komentari (0)

Srbija