Društvo

"Ne znam kako to može samo tako da se pojavi": Gomila aplikacija za GSP zbunjuje Beograđane, ali samo jedna je prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

15:05

"Ne znam kako to može samo tako da se pojavi": Gomila aplikacija za GSP zbunjuje Beograđane, ali samo jedna je prava
"Ne znam kako to može samo tako da se pojavi": Gomila aplikacija za GSP zbunjuje Beograđane, ali samo jedna je prava - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nova aplikacija "Beograd plus", pomoću koje korisnici beogradskog javnog pevoza mogu da saznaju kada dolazi sledeće vozilo, ali i da plate kartu, od juče je dostupna na "Gugl plej prodavnici", a prema najavama nadležnih, uskoro će moći da je koriste i oni koji imaju "Apple" telefone. Međutim, istovremeno se pojavilo i more aplikacija sa sličnim imenom koje zbunjuju korisnike.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je rekao, govoreći o novoj aplikaciji, da se prevoz sada može platiti bilo kojom karticom, SMS-om ili preko 'voleta'.

"Imate uvid u sve linije toga dana. Novitet je da ima i procena minuta kada stiže vozilo, a ubačena je i opcija da se prijave nepravilnosti - od čistoće do toga da, recimo, ne radi klima", rekao Šapić u gostovanju na TV Prva.

Međutim, povodom pojave drugih aplikacija sa sličnim ili istim imenom, gradonačelnik je istakao da je važno da građani preuzmu na svoje uređaje samo onu koja za ikonicu ima grb Beograda. 

Printscreen

Prava aplikacija za javni prevoz u Beogradu

"Naša aplikacija ima sve opcije, ove druge su verovatno iskoristile situaciju, pa su je čak i nazvali isto. A video sam da ima čak i aplikacija 'Šapić karta'. Ne znam šta rade sa tim aplikacijama, kako to može samo tako da se pojavi", rekao je Šapić.

U pitanju su starije, nezvanične aplikacije, koje vode ka SMS naplati karata ili koriste druge dostupne podatke o javnom prevozu, ali ne i prikaz nailaska autobusa u realnom vremenu.

"Jedina (prava) je ova gradska u kojoj imate da se pratite autobuse, imate sve načine plaćanja, potpuno je jasna... potrudićemo se da pustimo oglas možda i u medije u narednih 10-15 dana, da ljudi znaju. Da to ponovimo, da ne bi došlo do neke zloupotrebe", dodao je gradonačelnik Beograda.

"Danas ili sutra dostupno i za Apple korisnike"

Šapić je istakao da će za dan-dva aplikaciju moći da koriste i oni koji imaju Apple telefone, zbog toga što je bilo manjih problema. Ovo bi dodatno moglo da zbuni korisnike, pa je važno naglasiti da je za sada aplikacija dostupna samo na "Gugl pleju".

Najveći broj preuzimanja, kaže gradonačelnik, ipak se očekuje od jeseni, kada krene nova školska godina. Naglasio da je zato izabran ovaj letnji period, da se Beograđani prilagode kako da koriste najnoviju aplikaciju.

Šapić je rekao da od juče građani mogu da kupe i papirne karte na 318 kioska, od čega 250 na najfrekventnijim stajalištima, a 68 na trafikama u širem centru grada. Do kraja leta, kako je dodao, to će biti moguće na još 200 mesta.

"Za sedam ili osam dana će na svakom kiosku stajati nalepnica da na njemu možete da kupite kartu, ali ovih mesec i po dana je pokazalo da je SMS apsolutno dominantan u svakom pogledu. Od septembra, na prednjim vratima vozila kod vozača postojaće aparat preko kojeg će se plaćati platnom karticom", naglasio je on. 

Planirano je, kako je dodao, da ova aplikacija ne bude ograničena samo na javni prevoz, već da od jeseni građani mogu da naprave nalog pomoću kog bi, u okviru Beogradske kartice, mogli da koriste i ostale benefite.

"Između ostalog, građani masovno odlaze da podignu karte za bazene. Kada budu imali Beograd plus karticu, moći će sa njom da koriste bazene sledeće godine, i mnoge druge stvari. Želimo da kroz jednu aplikaciju mogu da se koriste sve usluge koje gradska uprava spremi", naveo je Šapić.

Sugerisao je građanima Beograda da svakako skinu aplikaciju, čak i ako ne nameravaju previše da je koriste, jer svakako ne može da šteti.

Zapošljava se 150 novih kontrolora

Na jučerašnjem predsatvljanju kartice, gradonačelnik je najavio i da će do kraja nedelje biti zaposleno novih 150 kontrolora koji će biti podrška "Belima" i Komunalnoj miliciji.

"Oni će obavljati kontrolu na početnim stanicama pre nego što vozilo bude pušteno u saobraćaj. Zahvaljujući tome, očekujemo da ćemo značajno podići kvalitet usluga našeg javnog prevoza, a onda ćemo u predstojećim mesecima započeti nabavku novih vozila, što bi značio potpuni oporavak voznog parka Grada Beograda", naveo je on. 

"Spremamo još nekoliko mera na temu javnog prevoza i mislim da ćemo na jesen ili u toku zime moći da kažemo da je javni prevoz u Beogradu jedan od najkvalitetnijih u svakom pogledu u regionu, a možda i šire", rekao je prvi čovek prestonice.

Dodao je da će se tokom ove nedelje na ulicama pojaviti i svi oni autobusi kojih nije bilo za ovih mesec i po dana zbog zloupotrebe situacije u kojoj Grad nije mogao da ima uvid u kretanje vozila.

"Očekujem da će me privatni prevoznici najozbiljnije shvatiti i da će kao partneri početi da se pridržavaju pravila i da rade u korist Beograđana", istakao je Šapić.

Komentari (0)

Srbija