Društvo

Tužilaštvo za organizovani kriminal o Vulinu: Zahtevaćemo dodatne informacije i dokaze od pravosudnih institucija SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

13:55

Tužilaštvo za organizovani kriminal o Vulinu: Zahtevaćemo dodatne informacije i dokaze od pravosudnih institucija SAD
Tužilaštvo za organizovani kriminal o Vulinu: Zahtevaćemo dodatne informacije i dokaze od pravosudnih institucija SAD - Copyright mup.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da će povodom informacije da se direktor Bezbednosno informativne agencije Aleksandar Vulin nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca Ministarstva finansija SAD, (OFAC) i razloga zbog kojih se našao na listi, odnosno, kako su navali, provere "navoda iznetih u medijima", zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD ali i drugih međunarodnih partnera. Kako se navodi u saopštenju, Tužilaštvo za organizovani kriminal će zahtevati i dostavljanje konkretnih dokaza koje se odnose na Aleksandra Vulina. 

Američko ministarstvo finansija stavilo je šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina na listu sankcionisanih pojedinaca. Oni su naveli da sankcionisanje Aleksandra Vulina naglašava odlučnost SAD da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu", navodi se u saopštenju u kome se dodaje i da su "Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji".

"Ova dela uključuju korišćenje njegovog ovlašćenja za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne funkcije da podrži Rusiju, omogućavajući ruske maligne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalje širenje uticaja u regionu", navodi se u obrazloženju sankcija.

Vulin se u obrzaloženju sankcija pominje i u vezi sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD.

Šta je saopštilo tužilaštvo

Ovim povodom Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je saopštilo da je sa informacijom da se Vulin nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca Ministarstva finansija SAD, (OFAC) i razlozima zbog kojih se našao na listi, Tužilaštvo upoznato iz domaćih sredstava javnog informisanja. 

Oni su naveli da je u prethodnom periodu, u vreme dok je Aleksandar Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, a i sada kada je direktor Bezbednosno infomativne agencije Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, u saradnji sa ovim institucijama u predistražnom i istražnom postupku, uspešno sarađivalo.

"Realizovano je više predmeta organizovanog kriminala, među kojima su i najznačajniji protiv organizovanih kriminalnih grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Darka Šarića, grupe "Vračarci" i transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojima je ostvarena i vrlo intenzivna međunarodna saradnja a koja se vezuje i za podatke sa SКY ecc. Tokom rada na ovim predmetima, kao i drugim predmetima ovog tužilaštva, nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umešanosti Aleksandra Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost", naveli su oni. 

Dodali su i da podsećaju da u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, svako fizičko ili pravno lice, domaća ili strana institucija, koja raspolaže bilo kakvim dokazom da je učinjeno krivično delo koje je u nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, može te dokaze dostaviti ovom tužilaštvu.

 

Komentari (1)

Njegomir

14.07.2023 17:27

Zato naša Srbija treba pobeći što je pre moguće od Putina i Rusije zbog naše budućnosti.

Srbija