Društvo

Srbija na 40 stepeni bar još sedam dana, ali ni avgust ne obećava zahlađenje: Vreo afrički vazduh i leto puno ekstrema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2023

-

10:15

Srbija na 40 stepeni bar još sedam dana, ali ni avgust ne obećava zahlađenje: Vreo afrički vazduh i leto puno ekstrema
Srbija na 40 stepeni bar još sedam dana, ali ni avgust ne obećava zahlađenje: Vreo afrički vazduh i leto puno ekstrema - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Vladimir Sporčić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju produžiće se i u narednim danima. Izvesno je da će ovaj toplotni talas trajati sve do kraja jula, a što se tiče vremenskih prilika koje nam donosi avgust, intenzivnijeg zahlađenja neće biti.

Nakon jučerašnjeg kratkotrajnog blagog zahlađenja, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji sve do 19. jula biti veoma toplo, uz temperature koje će lokalno biti i do 40 stepeni Celzijusa. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći, kada temperatura neće padati ispod 20 stepeni Celzijusa.

Duži period prohladnog i nestabilnog vremena koji je obeležio prvu polovinu godine naglo je zamenilo ekstremno toplo letnje vreme. Metorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da je period za nama doneo nam je dosta ekstrema, uglavnom po pitanju padavina, ali se i temperatura do pre samo dve nedelje kretala ispod proseka.

"Uzrok intenzivnog i naglog otopljenja leži u položaju anticiklona koji se pozicionirao iznad Mediterana, a koji zbog svoje cirkulacije u smeru kazaljke na satu južnim delovima Evrope donosi vreo afrički vazduh. Najtopliji dani bili su sreda i četvrtak, kada je živa u termometru dostizala 37. podeljak. Treba naglasiti da se izmerene vrednosti pri ovako sunčanim danima razlikuju od subjektivog osećaja koji nam često govori da je toplije i za više od 5 stepeni u odnosu na zvanične podatke", kaže Gojković.

 
To je zato što se temperatura meri u hladu, na visini od 2 metra, a u meteorološkom krugu ne sme biti betona i asfalta. Poznato je da asfalt upija toplotu preko dana, a zatim je tokom noći izračuje. Tako nastaju tropske noći, ali i urbana ostrva toplote.

Pred nama još sedam tropskih dana

Prolazak hladnog fronta u petak nam je doneo zahlađenje od oko 10 stepeni, ali se temperatura ipak kretala oko 30. podeljka. To znači da toplotni talas i dalje traje. Vikend koji je pred nam donosi na novu stabilizaciju, potpuno vedro i sunčano vreme, sa temperaturom koja će se danas kretati oko 33 stepena, a već za sutra se prognozira i do 36. 

Vetra skoro i da neće biti, što će uzrokovati i dodatni osećaj vreline. 

Trenutni prognostički modeli najavljuju da je pred nama još sedam tropskih dana. Temperatura će već od ponedeljka ponovo dostizati 38 stepeni, a novo prolazno naoblačenje prognozira se tek za kraj naredne nedelje. To znači da će prvi toplotni talas ove sezone trajati duže od 2 vezane nedelje, što je novi ekstrem koji nam ova godina donosi.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Osim dužine tropskog talasa ekstemne su i temperature koje se beleže, a koje su za skoro 10 stepeni iznad proseka.

Vreli dani donose nam i vrele noći. Minimalna temperatura u gradovima neće padati ispod 20 stepena, u Beogradu će biti i toplije, dok će prijatno za spavanje biti samo u brdsko - planinskim predelima.

Izvesno je da će ovaj toplotni talas trajati sve do kraja jula, a što se tiče vremenskih prilika koje nam donosi avgust, intenzivnijeg zahlađenja neće biti. Prema dugoročnim prognostičkim modelima prva polovina avgusta donosi nam temperaturu oko proseka, dakle od 28 do 32 stepena, a padavine u obliku lokalnih pljuskova periodično će zahvatati delove Srbije. Druga polovina meseca biće toplije od proseka za nekoliko stepeni, dakle oko 35 stepeni, što je naznaka još jednog toplotnog talasa. 

S obzirom da je proleće ove godine trajalo malo duže, izvesno je da će i kraj leta biti pomeren za jesenje mesece. 

Rekordno topao jun i prva nedelja jula

Koliko su temperature ekstremne, pokazuje i činjenica da je prema Službi za klimatske promene Kopernikus protekla nedelja bila najtoplija od kada se vodi evidencija.

Kako prenosi sajt Klima 101, isto pokazuju i preliminarni podaci Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Naučnica u istraživačkom centru za klimu Vudvel, Dženifer Fransis, za CNN je ocenila da je rekord za najtopliju nedelju postavljen za najmanje 100 hiljada godina unazad.

I ceo prethodni mesec beležio je rekordne temperature. Za nama je najtopliji jun u istoriji merenja, koji je za 0,16 stepeni bio topliji od prethodnog rekordera – juna 2019. godine.

Ovo pokazuju podaci koje je na Tviteru podelio Zik Hausfader, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u Berkliju.

Urbana toplotna ostrva

Ekstremno visoke temperature, posebno imaju uticaj u gradskim uslovima, gde kao posledica okruženja pod betonom i asfaltom koji upijaju toplotu preko dana, a zatim tokom noći izračuju, nastaju urbana ostrva toplote.

Toplotno ostrvo je fenomen gde urbana područja imaju više temperature u poređenju sa ruralnim ili prirodnim okruženjem. Uzrok tome je promena zemljišnog pokrivača, namene zemljišta i izgrađene sredine: urbane sredine se ponašaju kao sakupljači toplote, posebno u letnjim periodima, što ima različite posledice, pre svega po javno zdravlje.

Toplotno ostrvo može se meriti na razne načine, a jedan od boljih je kroz tzv. tropske noći (tokom kojih se temperatura ne spušta ispod 20 stepeni Celzijusa). Indeks tropskih noći je vrlo jednostavna brojka: u pitanju je tropskih noći u toku jedne godine, a ovaj indeks je, pokazuju istraživanja, znatno viši u urbanim sredinama nego u njihovom okruženju, parkovima i drugim zelenim površinama, i to upravo zbog efekta toplotnog ostrva.

Koliko će toplotno ostrvo biti izraženo, pa i koliko će jedan grad imati "viška" tropskih noći zavisi od prirodnih, ali i od ljudskih faktora, pre svega od karaktera urbanog prostora, odnosno zemljišta, a Beograd je po ovim parametrima "šampion".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija