Društvo

Peporuke mera poverenice za upis i boravak dece u vrtićima: "Nema opravdanja da se procedura upisa ponavlja"

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

13:06

Peporuke mera poverenice za upis i boravak dece u vrtićima: "Nema opravdanja da se procedura upisa ponavlja"
Peporuke mera poverenice za upis i boravak dece u vrtićima: "Nema opravdanja da se procedura upisa ponavlja" - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je danas preporuke mera koje se odnose na upis i boravak dece u predškolskim ustanovama, u cilju unapređenja ravnopravnosti sve dece bez obzira na njihovo lično ili svojstvo njihovih roditelja. 

Kako je navedeno u saopštenju, kada predškolska ustanova jednom upiše dete i zaključi ugovor sa roditeljima ili zakonskim zastupnicima nema opravdanja da se ponavlja nepotrebna procedura upisa, sve dok dete pohađa ustanovu i dok roditelji izmiruju obaveze. 

Predškolskim ustanovama je, takođe, preporučeno da izmene formular za upis da bi roditelj tokom prijave deteta mogao odmah da ukaže da dete ima retku, neurotransmitersku ili hroničnu nezaraznu bolest, jer će tim načinom ustanove dobiti informacije o potrebama dece, vrsti terapije i načinu na koji se terapija daje, a i vreme za pripremu kapaciteta za potrebnu podršku.

Preporučeno je i da se unaprede i prilagode interna pravila da bi deca ravnopravno učestvovala u svim aktivnostima uz primene potrebne terapije tokom boravka u predškolskom, navedeno je u saopštenju. 

"Sva deca imaju pravo da odrastaju u sredini koja stumuliše njihov psihomotorni razvoj i priprema ih za polazak u školu i u tom smislu dostupnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, od ključnog je značaja za celovit razvoj i dobrobit svakog deteta, što i jesu osnovni principi našeg sistema obrazovanja", zaključuje u saopštenju poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Pored prakse Poverenika na ove probleme ukazali su i Udruženje za borbu protiv dijabetesa "Plavi krug" i Udruženje "Hrabriša".

Komentari (0)

Srbija