Društvo

Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

17:24

Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima
Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima - Copyright minrzs.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je danas da će se od septembra krenuti u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila status borca.

Selaković je to rekao pošto je uručio 54 ugovora udruženjima ratnih vojnih invalida, porodicama palih boraca i boraca, kao i predstavnicima udruženja za čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, na osnovu kojih će biti realizovano projekti iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Od septembra dodele spomenica

"Ove godine je ciklus pokriven iznosom od 30 miliona dinara. Imali smo preko 150 prijava. Organizacije boraca, ratnih vojnih invalida, mirnodopskih invalida, civilnih invalida rata i udruženja koja se bave negovanjem tradicije oslobodilačkih ratova Srbije su očestvovala na konkursu, a njih 54 je dobilo sredstva za projekte koji se trebaju realizovati u toku ove godine", rekao je ministar.

Selaković je istakao da se Ministarstvo potrudilo i u dobroj meri uspelo, da ravnomerno pokrije sve kategorije, kao i da ravnomerno geografski raspodeli sredstva od Horgoša do Preševa, tj. na svim teritorijama gde postoje organizacije koje se bave borcima i invalidima. 

Ministar je najavio da će se od septembra krenuti po okruzima u masovne dodele boračkih spomenica licima koja su u skladu sa zakonom utvrdila svoj status borca.

"Ministarstvo nastavlja da poklanja posebnu pažnju svim kategorijama koje su obuhvaćenje boračko-invalidskom zaštitom. Nastavićemo da radimo na poslu koji smo započeli u Kraljevu prošlog meseca, a koji se tiče dodele boračkih spomenica", istakao je Selaković.

Na današnji da 34.645 lica sa statusom borca

Kako je rekao, na mesečnom novou Zavod za izradu novčanica izradi 1.000 spomenica.

"Uz organizovanu terensku kampanju smo u poslednjih šest meseci uspeli da podignemo broj lica koja su utvrdila status borca. Početkom ove godine imali smo 25.000 registrovanih boraca, a na današnji dana taj broj je 34.645 lica kojima je utvrđen status borca", istakao je ministar.

Nastavićemo da radimo na omasovljenju boračke populacije u Srbiji, tako što ćemo na zakonom propisan način utvrđivati njihov status, rekao je Selaković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija