Politika

Selaković položio venac i odao počast poginulima iz ustanka Nevesinjske puške

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

14:34

Selaković položio venac i odao počast poginulima iz ustanka Nevesinjske puške
Tanjug/SRNA/Sanja Bjelica - Copyright Tanjug/SRNA/Sanja Bjelica

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, u ime Vlade Srbije, položio je danas venac i odao počast u selu Krekovi na spomen-obeležje poginulim ustanicima, povodom obeležavanja 148. godišnjice od Ustanka Nevesinjske puške u Hercegovini. 

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Đole Tunguz, čiji je predak bio Pero Tunguz, hajduk i jedan od vođa ustanka u Hercegovini, kazao je da je svaka porodica u Nevesinju imala jednog Pera. 

"Nevesinjci su oduvek bili ustanici i bili su složni u svakom ratu i boju", istakao je Đole Tunguz. 

Dragan Tunguz je rekao da obeležavanje ustanka podseća ljude na ono na šta treba da se ponose.

 "Čovek ima na šta da se podseti, ima nešto svoje ponosito, zbog nekoga ko je u to doba bio dobar čovek, dobar junak i patriota svoje zemlje", naveo je Dragan Tunguz. 

Na pitanje da li preci trebaju da nam budu primer, Dragan Tunguz je ukazao da trebaju i dodao da "iver ne pada daleko od klade". 

Nevesinjska puška je naziv za prvi sukob između Srba i Turaka u Hercegovačkom ustanku, koji se odigrao 9. jula 1875. godine, a završen je pobedom ustanika. Uprkos malim razmerama ove bitke, ova ustanička pobeda bila je signal za opšti ustanak u Hercegovini u leto 1875. godine, a po ovoj, prvoj ustaničkoj pobedi, ceo ustanak u Hercegovini koje je trajao od 1875. do 1878. godine, naziva se Nevesinjska puška.

Pored zvaničnika iz Srbije i Republike Srpske, na ceremoniji su bili prisutni i načelnici gradova i opština Crne Gore, predstavnici grada Trebinja, opština Nevesinje, Gacka, Kalinovika, Istočnog Mostara, Bileće, Ljubinja i Berkovića, delegacije 3. pešadijskog puka Republike Srpske, NVO udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a Republike Srpske, predstavnici NVO i građani. 

 

 

Komentari (1)

Boka

09.07.2023 16:54

Bežu Rusi ko muve bez glave, "preko vode do slobode".Zaborave da kod nihovog Putina je teže nego u zatvoru.

Srbija