Društvo

"Ogrev će sigurno poskupeti uoči zime": Leto je pravo vreme da se razmišlja o grejanju, a cena nije jedini razlog

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

21/07/2023

-

14:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako se leto tek zahuktava, mnoga domaćinstva već su pripremila ogrev za zimu. Za razliku od prošle godine, kada je zbog krize u Ukrajini nabavka energenata bila neizvesna, sada je, kažu prodavci u Nišu, tržište stabilnije i dobro snabdeveno, pa su cene drveta, uglja i peleta niže. Prodaja je, ipak, žale se, za sada, slabija u odnosu na lane. 

Prošle godine kubik ogrevnog drveta plaćao se i više od 10.000 dinara. Sada, u zavisnosti od vrste, kvaliteta, da li je na metar ili cepano i da li je uključen i prevoz, košta od šest do devet hiljada dinara. 

Jeftiniji je i pelet. Tona se lane plaćala i više od 40.000 dinara, sada od 32 do 36 hiljada. 

Tona uglja, u zavisnosti od kvaliteta i kalorijske vrednosti, prodaje se od 12 do 25 hiljada dinara. Tako je niskokalorični između 12.000 i 17.000 dinara, a visokokalorični od 17.000 do 25.000 dinara    

Nišlija Vlada Milijić ogrev kupuje u maju ili junu. Ove godine, kaže, bilo je lakše i povoljnije.    

"Za razliku od prošle godine, sada je veći izbor i veći kvalitet. Prošle godine je i cena bila visoka i bilo je malo teže doći do kvalitetnih drva. Ja sam platio 7.500, a kreću se već i oko 8.000", rekao je Milijić za Euronews Srbija.

"Potražnja nije sjajna, cene će sigurno biti veće" 

Prodavac ogrevnog drveta iz Kaletinca Svetolik Stojanović kaže za Euronews Srbija da je niža potražnja da li zbog blage zime, pa su ljudima ostala drva, ili nemaju novca. 

Pojedini distributeri navode da su cenu spustili za iznos prevoza, zbog pojeftinjenja goriva, ali i dodaju da će ogrev sigurno poskupeti kako se približava grejna sezona. 

Prodavac peleta Daniel Stojanović navodi da je stanje na tržištu stabilno, da ima dosta robe i da su morali da koriguju cenu da bi se ogrev prodavao. 

Stojanović, međutim, kaže da potražnja nije sjajna jer je, kako kaže, još previsoka cena za naše tržiše, dok prodavac ogrevnog drveta iz Kuršumlije Slavko Ilić navodi da su ljudi prošle godine iz straha zbog rata u Ukrajini u panici kupovali ogrev. 

Sem povoljnije cene, ogrev je, kažu stručnjaci, najbolje kupiti do leta, pre svega drvo, da bi se do grejne sezone prosušilo i bolje gorelo, a manje se trošilo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija