Društvo

Neobični posetilac beogradskog naselja izazvao polemiku: Nije šakal, ali šta je?

Komentari

Autor: Sara Nikolić

25/07/2023

-

12:30

Neobični posetilac beogradskog naselja izazvao polemiku: Nije šakal, ali šta je?
Neobični posetilac beogradskog naselja izazvao polemiku: Nije šakal, ali šta je? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prisustvo divljih životinja na ulicama gradova širom Srbije postaje sve češći prizor, a prema snimku koji je počeo da kruži društvenim mrežama, beogradskim naseljem Vojvode Vlahovića prošetao se šakal, što je uznemirilo pojedine građane. Ipak, sinoćni posetilac nije šakal, nego je u pitanju lisica, a razloga za brigu i paniku nema u oba slučaja, ukazuju stručnjaci. 

Saradnica Lovačkog saveza Srbije Marija Spasić za Euronews Srbija kaže da su ljudi uglavnom zabrinuti zbog svojih kućnih ljubimaca, ali da za to nema potrebe, pošto njihove ljubimce neće napasti ni lisica, a ni šakal.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moje naselje (@mojenaselje)

Kaže da se na snimku koji kruži mrežama zapravo nalazi lisica koja ima malo krzna i koja, ili izgleda malo bolešljivo ili je u pitanju neka mlada jedinka. 

"Vrlo često se one kreću po obodima gradova, tako da ovo nije jedinstven slučaj, samo je u ovoj situaciji neko usnimio lisicu. Njih inače tu ima, a dolaze u potrazi za hranom jer svaka životinja je po prirodi oportunista i ukoliko može da pronađe lako dostupnu hranu, uradiće to mnogo lakše i rađe nego da ide da lovi i troši energiju", rekla je Spasić. 

Objašnjava kako su za njihovo povećano prisustvo krive divlje deponije i dodaje da jedini način da sprečimo njihov ulazak (i lisica i šakala), jeste pravilo odlaganje otpada. 

"Smeće ne treba da odlažemo pored i oko kontejnera, oni treba da budu zatvoreni i ne treba da budu pretrpani. To je jedini način da oni ne dolaze. Onog trenutka kada više ne bude divljih deponija ili otpada na svakom koraku, neće imati ni potrebu da dolaze, držaće se podalje od naselja", rekla je Spasić. 

Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

 

Spasić kaže da, ukoliko se nađemo u njihovoj blizini, nema potrebe za panikom ni kada je u pitanju lisica, ni šakal.

"Nijedna divlja životinja neće napasti do trenutka dok se ne oseti ugroženo. Ako krenete da je jurite verovatno bi se branila, ali ukoliko je prosto ignorišete i prođete, neće se ništa desiti. Nema uopšte razloga širiti paniku", navodi Spasić. 

Ipak, dodaje da problem može predstavljati to što mogu preneti određene zaraze, ali da na primer besnila koje često izaziva brigu, već dugo nema u Srbiji. 

"Vrši se peroralna vakcinacija, pa čak i tu ne postoji osnovan strah od divljih životinja. Na primer, šakal neće napasti pse, nije vuk da bi napao psa, a čak postoje podaci o njihovom ukrštanju. U suštini, ne postoji nikakav problem ni za ljude, ni za kućne ljubimce, ali ja razumem taj prirodni strah od divljih životinja, jer je ne očekujemo u gradu, ali onog trenutka kada budemo uspeli da saniramo divlje deponije nećemo ih ni viđati", ističe Spasić. 

Pre će vas napasti pas, nego lisica ili šakal 

Takođe, dodaje da veći problem i od šakala i od lisice mogu biti psi i mačke bez vlasnika. 

"Vrlo često imate napade čopora pasa, naročito na decu, jer on bez vlasnika svejedno mora da jede i tako proradi taj prirodni instinkt", navodi Spasić. 

Smatra da nadležni, ali i građani, mnogo više pažnje treba da usmere na to kako da se spreči problem nevlasničkih mačaka i pasa, jer je to veći problem "nego to što nam je jedan šakal, ili ovom slučaju lisica prošetala kroz".

Inače, Spasić kaže da se prisustvo ovih životinja poslednjih godina sigurno povećalo, a vrlo često dolaze u obodna naselja u gradovima. U Beogradu na primer posećuju naselja kao što su Mirijevo, Surčin, Kumodraž - gde ih vrlo lako možemo uočiti, tako da ovaj slučaj ne predstavlja ništa čudno. 

Komentari (0)

Srbija