Društvo

Muslimani danas slave Kurban-bajram

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

09:47

Muslimani danas slave Kurban-bajram
Muslimani danas slave Kurban-bajram - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muslimani u regionu i širom sveta od danas slave Kurban-bajram ili Hadži-bajram, jedan od dva najveća praznika u islamu, praznik prinošenja žrtve.

On dolazi dva meseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Prvog dana Kurban-bajrama islamski vernici širom sveta žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, koji se umešao u poslednjem trenutku i rekao mu da Ibrahimu umesto sina da ovna.

Tokom Kurban-bajrama očevi i majke bogato daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogate trpeze za goste.

Muslimani Kurban-bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Potom se posećuje bližnji, odlazi se na groblja i sve drugo što je predviđeno šerijatskim pravom.

Petković čestitao Kurban-bajram

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti na Kosovu i Metohiji i u ostalim delovima Srbije, uputio najiskrenije čestitke povodom velikog verskog praznika Kurban-bajrama.

Svečarski duh ovog radosnog praznika, uvek i iznova nas podseća na svevremene vrednosti zajedništva, solidarnosti, čovekoljublja i dobrote, navodi se u čestitki.

"Danas, kada izazovi širom sveta na ozbiljan test stavljaju humanost i dobra dela, osećanja prijateljstva i bratske ljubavi, neka nam Kurban-bajram bude nadahnuće koje će nas podstaći da svi zajedno budemo saosećajniji i velikodušniji prema bližnjima, posebno prema onima kojima je naša pomoć potrebna - prema bolesnima, nemoćnima i siromašnima", naveo je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija