Društvo

Posledice nevremena u Beogradu: Spasene tri osobe, vetar nosio krov i sa zgrade parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

06/08/2023

-

08:46

Posledice nevremena u Beogradu: Spasene tri osobe, vetar nosio krov i sa zgrade parlamenta
Posledice nevremena u Beogradu: Spasene tri osobe, vetar nosio krov i sa zgrade parlamenta - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković  izjavio je da su u Beogradu tokom jučerašnjeg nevremena spasene tri osobe, od kojih su dve bile zaglavljene u vozilu.

Milenković je za RTS naveo da su spasene dve osobe iz vozila koje je bilo zaglavljeno u velikoj količini vode u Ulici Marka Čelebonovića na Novom Beogradu.

On je naveo da je na teritoriji cele zemlje intervenisano na 75 lokacija, uključujući i tri mesta na kojima je intervenisano zbog požara izazvanog gromom - u Ečki i Titelu.

Milenković je rekao da su tokom subote vatrogasci-spasioci bili angažovani na 39 lokacija u Beogradu, gde je učestvovao 91 pripadnik tog sektora.

Prema njegovim rečima, vatrogasci-spasioci su uklanjali stabla sa kolovoza, crpeli vodu, kao i uklanjali limene i druge krovne konstrukcije usled olujnog vetra.

Tanjug/HINA/Velimir Ilić

 

Dodao je da su između ostalog, uklonjeni delovi krova sa zgrade Poštanske štedionice i Skupštine Srbije.

Što se tiče teritorije cele Srbije, Milenković kaže da su pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali na 75 lokacija u Severnobačkom, Južnobačkom, Severnobanatskom, Srednjebanatskom, Borskom, Šumadijskom, Zaječarskom i Jablaničkom okrugu.

Naveo je da je naglasak, kao i u Beogradu, bio na tehničkim intervencijama, a nije bilo potrebe za evakucijom i spasavanjem.

Podsetimo, jako nevreme stiglo je i u Srbiju u subotu u popodnevnim satima. Prvi su se na udaru našli delovi Zapadne Srbije. 

Tanjug/HINA/Velimir Ilić

 

Olujno nevreme pogodilo je više krajeva u Srbiji, jak vetar nosio je krovove, lomio grane i drveće, lokalno je u talasima padao jak i krupan grad, posle 14 časova nevreme je dvadesetak minuta zahvatilo i Beograd.

Jak vetar lomio je grane, dizao krovove, u Rakovici je nosio nameštaj s terasa, a u pojedinim delovima opštine Čukarica je nestalo struje. Vetar je na Konjarniku, nedaleko od Plavog mosta, odneo deo krova na jednoj zgradi.

Problemi sa snabdevanjem strujom

Sekretar Sekretrijata za vanredne situacije Grada Beograda Darko Glavaš, izjavio je da su tokom jučerašnjeg nevremena delovi Čukarice i Novog Beograda ostali bez struje, kada je nekoliko trafo-stanica ostalo bez električne energije, pa je samim tim bilo ugroženo vodosnabdevanje novobeogradske strane Save, Zemuna i Bežanijske kose.

Glavaš je za RTS naveo da je prvi put voda sa Čukarice preusmeravana ka Novom Beogradu, tako da je održan sistem vodosnabdevanja Beograda, ali je snaga oluje bila takva da je u nekom trenutku potencijalno bilo ugroženo vodosnabdevanje većeg dela Novog Beograda i Zemuna.

Ekipe Elektrodistribucije Beograd su izuzetno brzo rešile probleme sa nestankom struje, istakao je Glavaš.

Naveo je da je tokom jučerašnjeg nevremena vetar duvao 80 do 100 kilometara na sat, a da je za prvih 40 minuta oluje palo od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, pre svega u Zemunu, Novom Beogradu, Čukarici, delovima Palilule i delovima Starog grada.

Glavaš kaže da je trenutna sitacija sa snabedavnjem strujom stabilna i da je ostalo nekoliko stotina potrošača bez struje u užem gradskom jezgru, kao i rubnim delovima grada u Lazrevcu, Obrenovcu. Ekipe EDB-a otkanjaju kvarove, rekao je Glavaš i istakao da ceo komulani sistem Grada i republička preduzeća rade na prevazilaženju posledica nevremena.

Komentari (0)

Srbija