Društvo

Stanari zgrade u Novom Sadu dočekali pljuskove bez krova, investitor najavio rekonstrukciju, sudski sporovi otežavaju radove

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

21/07/2021

-

07:04

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Stanari zgrade stare skoro 120 godina u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu dočekali su obilne padavine bez krova.

Nakon što je investitor započeo adaptaciju tavanskog prostora u novu stambenu jedinicu, pojedini stanovi na prvom spratu počeli su da prokišnjavaju. Iako investitor tvrdi da će im štetu nadoknaditi, neki od stanara pomoć su potražili od gradske inspekcije.

U strogom centru grada, gde slobodnog mesta za izgradnju više nema, kroz prozore ipak gledaju skele. Zgrada podignuta 1904. biće viša za još jedan sprat.

Sredinom juna investitor, i sam stanar Jevrejske 18, zbog te je adaptacije skinuo krov, a mesec dana kasnije njegove komšinica u kantama skupljaju kišnicu u stanu.

Stanarka zgrade Ana Boldocki Ilić kaže za Euronews Srbija da nakon kiše svuda prokišnjava i da zaštita koja postoji, zapravo ne štiti.

"Tragedija. Ne znam kako je moguće u centru Novog Sada da se ovo desi. Ovo je sad više Nojeva barka, curi na sve strane. Mi smo stanari na prvom spratu, a iznad nas su samo daske, trska i nešto maltera. Investitor je prostro neki najlon kao da nas štiti, naravno da neće", navela je Boldocki Ilić.

Sada pokušavaju da sačuvaju nameštaj i parkete, ali se stanje, kaže, brzo pogoršava.

"On je dobio dozvolu da nam popravi krov, a za taj popravak da će da nam izgradi terasu, rukohvate, krečenje zajedničkog stepeništa... Ništa od toga nije uradio, samo je sebi prisvojio stan u katastar, stan broj 21 od 460 kvadrata, a to je zapravo naš tavan", objašnjava stanarka.

U pitanju je 431 kvadratni metar, kaže za Euronews Srbija investitor Nikola Andrić i dodaje da je 2016. dobio saglasnost više od 90 odsto stanara da, uz obavezu renoviranja zgrade, prisvoji tavanski prostor.

Kako navodi, on želi da objekat koji ima 120 godina sačuva od dalje devastacije, jer u njega godinama nije ulagano.

Euronews Srbija/Printscreen

 

 

Dve stanarke nisu mu dale potpise podrške, već su, umesto toga, podnele tužbe i tri godine kasnije izgubile sudski spor. Time on objašnjava kašnjenje radova.

"Tri godine je trajao Osnovni sud, pa je trajala apelacija, upravo od komšinica koje se plaše. One su išle na to da meni istekne dozvola, pa su ostale komšije ponovo potpisale da se meni rok produžava dok traje bilo koja tužba. Ovaj objekat će biti mnogo bolji nego što je bio pre 11. juna kada se završi. Kakvi će biti njihovi stanovi? Njihovi stanovi će, ukoliko one to dozvole biti u potpunosti renovirani", kaže Andrić.

Iako napominje da će im štetu nadoknaditi, a obaveze iz ugovora ispuniti, prve komšinice u investitora nemaju poverenja, a zbog nastale štete kontaktirale su građevinsku inspekciju.

U inspekciji za Euronews Srbija kažu da se radovi sprovode u skladu sa važećim dozvolama, te da je investitor postavio hidroizolacionu membranu, ali da je ipak došlo do prodora vode u stanove na prvom spratu.

I on i izvođač radova dužni su da otklone štetu, dodaju, a ukoliko to ne urade, stanarima preostaju parnični postupci.

Komentari (0)

Srbija