Društvo

Kako do sredstava za nadoknadu štete posle nevremena: Vlada usvojila uredbu, procedura ide preko lokalnih samouprava

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

09/08/2023

-

11:57

Kako do sredstava za nadoknadu štete posle nevremena: Vlada usvojila uredbu, procedura ide preko lokalnih samouprava
Čelarevo - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju je nedavno u više navrata pogodila superćelijska oluja praćena jakim pljuskovima, gradom i vetrom. Mnogi objekti su oštećeni i pričinjenja je velika šteta na usevima. Nevreme je izazvalo velika oštećenja na porodičnim stambenim objektima, a Vlada Srbije je usvojila Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kojom su opredeljena sredstva za isplatu državne pomoći. 

Tako su obezbeđena sredstva za bespovratnu novčanu pomoć za saniranje štete za oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave.

Osim toga, drugom uredbomm, opredeljena su i sredstva za saniranje štete na deset porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

To znači da su ti objekti u nevremenu srušeni ili je šteta na njima tolika da su oni nebezbedni za upotrebu. 

Kakva je procedura za primanje državne pomoći za obnovu? 

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo Srbiju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave.

Pričinjenu štetu procenjuju lokalne samouprave koje će izdavati rešenja kojima se priznaje pravo na pomoć države. Što se tiče procedure za primanje državne pomoći za obnovu, ministar za javna ulaganja MarkoBlagojević ističe da je na lokalnoj zajednici da sprovede postupak kojim se priznaje pravo na državnu pomoć.

Dodao je da su lokalne samouprave nadležne za procenu štete i za izradu zapisnika koji se šalju ministarstvu na verifikaciju.

"Nakon što se u ministarstvu uradi verifikacija i izvesti lokalne samouprave o tome, lokalne samouprave imaju sve uslove da izdaju rešenje kojima se priznaje pravo na pomoć i utvrđuje iznos te pomoći na osnovu koje se vrši isplata.

Tanjug/Marko Đoković

 

Dakle, lokalne samouprave rade procenu štete, lokalnim samoupravama se građani javljaju sa zahtevima za državnu pomoć, lokalne samouprave te zahteve obrađuju, lokalne samouprave izdaju rešenja na osnovu kojih ministarstvo vrši isplatu direktno na račune korisnika", naveo je ministar.

Kada bi mogla da počne isplata pomoći? 

Blagojević je rekao da bi isplata pomoći mogla da počne jako brzo, a da su korisnici državne pomoći vlasnici stambenih objekata koji su ih koristili za svakodnevni život i na kojima je zabeležena šteta od nedavnih oluja. 

"Procena je da je zabeležena šteta na oko 11.000 stambenih objekata. Sreća je da su maltene svi ti objekti oštećeni, a ne porušeni, a da ima do 10 stambenih objekata koji su porušeni usled dejstva nedavnih nepogoda, oluje i grada. I to je prioritet. Da se što je moguće pre počne sa isplatom državne pomoći svim onim vlasnicima čiji su stambeni objekti oštećeni u nedavnoj elementarnoj nepogodi", rekao je Blagojević za Tanjug.

Kako je rekao, procena štete se radi po kategorijama od prve do šeste, gde su u prvoj kategoriji objekti sa najmanjim oštećenjima, dok su u kategoriji šest oni koji su srušeni ili je šteta na njima tolika da su oni nebezbedni za upotrebu.

"Na lokalnim samoupravama jeste da rade procenu i kategorizaciju štete na svim objektima na kojima je šteta učinjena, da primaju i obrađuju zahteve za državnu pomoć od građana. Republika potom, na osnovu svih tih postupaka za koje su nadležne lokalne samouprave vrši isplatu direktno na račune korisnika, kao što je to bilo i ranije slučaj nakon poplava", objasnio je Blagojević.

Što se tiče vrste oštećenja, Blagojević ističe da su najčešća oštećenja na krovovima, usled dejstva vetra ili grada.

"Imamo situacije gde je do štete na stambenim objektima došlo usled pada drveta. Ima štete i na prozorskim staklima, ima šteta gde je bilo jako dejstvo grada i na fasadama i sada je na lokalnim samoupravama da tu štete procene", rekao je Blagojević.

Komentari (0)

Srbija