Društvo

Lutrija, kola, stan i vaučeri za mlade: Koje mere država planira da sprovede da podstakne vakcinaciju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/07/2021

-

09:14

Lutrija, kola, stan i vaučeri za mlade: Koje mere država planira da sprovede da podstakne vakcinaciju
Koronavirus - Copyright TANJUG/JAROSLAV PAP, Strahinja Aćimović, AP/Andreea Alexandru,

veličina teksta

Aa Aa

Država će do kraja nedelje izaći sa paketom novih mera za podsticaj vakcinacije, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Kao moguće mere najavljuje lutriju, vaučere za putovanja mladih, besplatne karte za koncerte i festivale. 

Smatra da su mladi u najvećem riziku što se tiče četvrtog talasa, koji je u uzlaznoj liniji, jer je u starosnoj grupi od 18 do 30 godina vakcinisano 17,4 odsto ljudi.

"Biće i neka vrsta lutrije u kojoj će se dodeljivati stan, automobili... nešto što može da zaintrigira mlade ljude da se vakcinišu", naveo je Đerlek za Euronews Srbija.

On je naglasio da je među mladima i dalje uvreženo mišljenje da koronavirus napada samo stariju populaciju.

"Međutim, istina je da novi sojevi uglavnom napadaju mlade ljude, zato što je u populaciji starijih od 65 godina vakcinisano 70 odsto ljudi. Virus traži da preživi, a to su nevakcinisani mladi ljudi. Zbog toga delta soj uglavnom napada mlade ljude", istakao je državni sekretar.

On je pojasnio da će se država usredsrediti na nekoliko stvari kako bi se povećao broj vakcinisanih među mladima - razgovor sa mladima, vaučeri za putovanja, besplatne karte za koncerte i festivale, lutrija.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Važna vakcinacija mladih

"Moramo prići onim sferama koje zanimaju mlade ljude. Festivali bi mogli da budu jedna vrsta motivacije za vakcinaciju, jer nas do kraja jeseni očekuje desetak takvih manifestacija. Sa organizatorima pregovaramo da se za vakcinisane obezbedi određen broj besplatnih ulaznica. Takođe, kompanije koje su pretrpele najmanje gubitke, a dobili su subvencije od države, mogle bi da učestvuju u tim novim modelima motivacije kroz vaučere za putovanja", rekao je Đerlek.

Mladi se dvoume

Navodi da mladima treba objasniti da ovo nije prva vakcina koja se daje za zarazne bolesti, da je vakcinacija iskorenila mnoge pošasti kao što su veliki kašalj, dečja paraliza, difterija...

Istraživanja su, kaže on, pokazala da se 60 odsto mladih dvoumi, da nisu protiv vakcinacije, ali da se nisu imunizovali.

"Oni nisu iskazali mišljenje da su protiv vakcinacije, već su neodlučni. Njima treba da objasnimo da imunizacijom čuvaju svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih, da su im na raspolaganju četiri vakcine i da mogu da biraju", rekla je ona.

Upitan kakav je njegov stav po pitanju obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, što su već uradile pojedine države poput Grčke i Francuske, on je rekao da je njegov lični stav da treba uvesti obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, ali i sve druge. 

"Nisam kompetentan da tumačim Ustav Srbije da li je to kršenje Ustava ili ne. Ja bih posebno za zadravstvene radnike uveo obaveznu vakcinaciju, jer mi zdravstveni radnici treba da pokažemo kako se promoviše javno zdravlje. Sramota bi bilo da neko od pacijenata dođe u bolnicu i da ga zdravsteni radnik, koji nije vakcinisan, a oboleo je od kovida 19, zarazi. Videćemo šta će se odlučiti i koliko će Ustav biti širok da tu ne bi napravili grešku i ugrozili neko prava. Kada bi se ja lično pitao rekao bih obavezna imunizacija prvo za zdravstvene radnike, vojsku i policiju, ali i sve drugege", rekao je on.

Nagrada za one koji su pokazali odgovornost

Smatra da treba nagraditi mlade koji su se vakcinisali i tako pokazali ličnu i kolektivnu odgovornost, tako što će imati "širom otvorena vrata" u pozorišta, bioskope, restorane i sva druga mesta koji su rizična za širenje zaraze. 

Tanjug/Rade Prelić

Mladi neodlučni što se tiče vakcinacije

Napominje da poslednjih nekoliko dana ima pomaka u vakcinaciji, ali da su pomaci neznatni. Ako je prethodnih dana bilo 4.000 do 5.000 vakcinisanih na dnevnom nivou, sada se na dnevnom nivou da 6.000 do 7.000 doza. Što je malo u odnosu na 60.000 doza, koliko je Srbija imala na dnevnom nivou imunizovanih.

"Sada ljudi grabe gde će da putuju i ne razmišljaju da se vakcinišu. Prave ozbiljnu grešku zato što će odmori brzo da prođu, a doćiće jesen i sezonske respiratorne infekcije, virus korona. Već sada je na dnevnom nivou trocifren broj novozaraženih, na nedeljnom nivou raste broj inficiranih za 25 do 30 odsto", naglasio je Đerlek.

Treća doza vakcina

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, on je naveo da će Nacionalno telo za imunizaciju Srbije da se izjasni do 23. jula, a da bi načelno treća doza bila potrebna na jesen za imunikompromitovane osobe, transplantirane osobe, hronične pacijente, pacijente starije od 70 godina.

"U ovom trenutku nam je mnogo hitnije da dobije što više vakcinisanih u populacionoj grupi od 18 do 30 godina", naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija