Evropa

Direktor SZO za Evropu: Potpuno vakcinisano manje od jedne trećine Evropljana, nisam za ukidanje mera

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

19:00

Direktor SZO za Evropu: Potpuno vakcinisano manje od jedne trećine Evropljana, nisam za ukidanje mera
Direktor SZO za Evropu: Potpuno vakcinisano manje od jedne trećine Evropljana, nisam za ukidanje mera - Copyright EPA/IDA GULDBAEK ARENTSEN

veličina teksta

Aa Aa

Manje od jedne trećine celokupne populacije Evrope, uključujući i Rusiju je potpuno vakcinisan protiv koronavirusa, rekao je danas direktor SZO za region Evrope Hans Kluge.


Trenutno je 41 odsto stanovnika u Evropi primilo jednu dozu vakcine dok je 29 odsto potpuno vakcinisano, piše Tass.

Kluge je komentarisao da je nejednakost vakcina širom regiona najveći izazov i dodao da delta soj uzrokuje porast slučajeva i hospitalizacije i da u lokalnom kontekstu treba prilagoditi mere i obezbediti brze vakcinacije.

"Često me pitaju kada će se završiti ova pandemija. Kratki odgovor je da je to na tebi i da je u rukama pojedinaca i vlade. Znamo šta funkcioniše, imamo dokaze, ima nade. Zaštita sebe i drugih presudna je za podrivanje ove pandemije. Došli smo daleko i sada ne smemo da odustanemo", rekao je Kluge.

"Nisam za ukidanje mera"

On je objasnio i da je protiv ublažavanja restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije.

Kluge je dodao da "nakon više od godinu dana pritiska na zdravstvene sisteme, školovanje i sredstva za život, ne možemo sebi da priuštimo da napravimo istu grešku".

Dodao je da je primetio da iako se vakcinacija nastavlja brzo širom Evrope, a veliki udeo stanovništva ostaje nevakcinisan, dok visoko prenosiva delta varijanta kruži.

"U isto vreme mi vidimo ublažavanje mera koje vode ka porastu broja zaraženih, gde stope vakcinacije nisu visoke, posebno među najugroženijima, sto se pretvara u povećanu hospitalizaciju", dodao je Kluge.

Preporuka za vas

Obavezna vakcinacija, plaćanje lečenja, lutrija i još pet mera: Kako otkočiti proces imunizacije u Srbiji i šta rade evropske zemlje

Komentari (0)

Evropa