Društvo

Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi

Komentari

Autor: S. T.

15/08/2023

-

08:48

Univerzitet u Beogradu napredovao na Šangajskoj listi
Univerzitet u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu ove godine našao se između 301. i 400. mesta na Šangajskoj listi, što je bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu kada je bio u grupi od 401. do 500. mesta.

Od ostalih univerziteta u Srbiji na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi se još Univerzitet u Novom Sadu koji je zadržao prošlogodišnji plasman između 901. i 1.000 mesta.

Na vrhu rang liste je Univerzitet Harvard, a slede Stanford, MIT, Kembridž , Berkli, Prinston , Oksford, Kolumbija, Kaltek  i Čikago.

Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Zagrebu  je zadržao prošlogodišnju poziciju između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani ispao iz grupe top 500.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici, istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika istraživača u okviru određene naučne oblasti.

Đokić: Potrebno veće ulaganje

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić uputio je čestitke svim profesorima, istraživačima, saradnicima i studentima.

"Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom. Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine", rekao je Đokić u saopštenju Univerziteta u Beogradu.

Navode da se lista formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) Univerzitetu u Beogradu potpuno nedostižni.

"U takvim okolnostima, uzimajući u obzir i dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u ekonomski najrazvijenijim zemljama, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti" istakao je rektor Đokić i dodao da je za svetski relevantne rezultate neophodno veće i sistematičnije ulaganje u univerzitetsko obrazovanje i istraživanja, kao i razvoj i jačanje alumni mreže, podsticanje međunarodne saradnje, uspostavljanje posledoktorskih pozicija i povećanje broja naučnih projekata.

Šangajska lista jedna je od tri najuticajnije globalne liste rangiranja univerziteta. Najboljih 1000 univerziteta na svetu rangirano je prema više indikatora akademskog ili istraživačkog učinka, uključujući alumniste i osoblje koji su osvojili Nobelove nagrade i Fildsove medalje, visoko citirane istraživače, objavljene radove, radove indeksirane u glavnim indeksima citiranosti i akademski učinak institucije po glavi stanovnika. Za svaki indikator, instituciji sa najviše bodova dodeljuje se ocena 100, a ostale institucije se računaju kao procenat najbolje ocene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija