Društvo

Dva profesora doprinela skoku UB na Šangajskoj listi: Ko su istraživači iz Srbije koji su među najcenjenijim na svetu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/08/2023

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu popravio je svoj plasman na Šangajskoj listi i ove godine nalazi se između 301. i 400 mesta najboljih svetskih univerziteta. To je znatno bolja pozicija u odnosu na prošlu godinu, kada je bio u grupi od 401. do 500 mesta.

Prorektor za nauku Univerziteta u Beogradu prof. Branislav Boričić kaže da su boljem plasmanu ove godine posebno doprineli prof. Petar Seferović sa Medicinskog fakulteta i prof. Dragan Pamučar sa FON-a.

"Stabilan status među prvih 500 najbolje rangiranih univerziteta na svetu, po kriterijumu kvaliteta naučnog istraživanja, Univerzitet u Beogradu obezbeđuje sa više od 2.000 objavljenih naučnih radova svojih nastavnika i istraživača svake godine. Za rangiranje među prvih 400 univerziteta najčešće smo zahvalni istaknutim pojedincima, zbog njihovog izuzetnog doprinosa u datom periodu. Ove godine, to su prof. dr Petar Seferović, Medicinski fakultet, i prof. dr Dragan Pamučar, Fakultet organizacionih nauka, koji spadaju među najviše citirane autore u pethodnoj godini", rekao je Boričić za Euronews Srbija.

On je naveo da je Univerzitet u Beogradu i dalje lider među univerzitetima u regionu.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta. Kriterijumi za rangiranje su dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj objavljenih radova u naučnim časopisima u časopisima Science i Nature, kao i visoko citirani nastavnici istraživači u okviru određene naučne oblasti.

Poseban doprinos dva profesora

Prof. Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu koji dugi niz godina prati rangiranje na Šangajskoj listi kaže da je Univerzite u Beogradu ove godine zauzeo 393. poziciju i da je ispred njega malo univerzite iz ovog dela Evrope - Lomonosov univerzitet u Moskvi, Karlov univerziteta u Pragu, Kapodistrian univerzitet u Atini. Navodi da su iza UB ove godine ostali Istambulski univerzitet, Univerzitet u Varšavi, Zagrebački, Masarikov u Pragu. 

Zapravo, na Šangajskoj listi UB su ove godine "pogurali" najcitiraniji, najuticajniji istraživači. Svake godine izlazi Stanfordova lista, na kojoj je dva odsto najuticajnijih istraživača u svetu. Na njoj su sada visoko pozicionirani prof. Seferović i prof. Pamučar.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Visokocitirani istraživači vrede oko 70 mesta na Šangajskoj listi. Mi (UB) sada imamo dvojicu citiranih istraživača, a to su prof. Petar Seferović sa Medicinskog fakulteta i prof. Dragan Pamučar sa FON-a. Ranije su bili prof. Stojan Radenović i prof. Zoran Kadelburg", pojasnio je Nikolić za Euronews Srbija.

Pojašnjava da je prošle godine za ulazak UB u prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi bio zaslužan prof. Petar Seferović, a da je ove godine zahvaljujući Draganu Pamučaru , Univerzitet u Beogradu se pozicionirao između 301. i 400 mesta. 

"Srbija ima ograničene resurse i svake godine prirodno padnemo za nekih 20 mesta u svetskoj nauci, jer se u svetu za tri odsto svake godine poveća broj naučnih radova. Naša zemlja je  uglavnom na istom broju radova. Kada se pojavi istraživač koji objavi više radova, koji su veoma citirani, onda se to odrazi na plasman na Šangajskoj listi", objašnjava Nikolić.

I Univerzitet u Novom Sadu među 1000

Od ostalih univerziteta u Srbiji na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi se još Univerzitet u Novom Sadu koji je zadržao prošlogodišnji plasman između 901. i 1.000 mesta.

Na vrhu rang liste je Univerzitet Harvard, a slede Stanford, MIT, Kembridž , Berkli, Prinston , Oksford, Kolumbija, Kaltek  i Čikago. Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Zagrebu  je zadržao prošlogodišnju poziciju između 401. i 500. mesta, dok je Univerzitet u Ljubljani ispao iz grupe top 500.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja Shanghai Ranking Consultancy.

Najbolju poziciju najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine kada se našao između 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na prestižnoj listi svetskih univerziteta, da bi 2021. godine ispao sa liste prvih 500 univerziteta u svetu. U toj godini bio je pozicioniran izmešu 501. i 600 mesta.

Prošle godine popravio je plasman i bio u grupi 401. do 500 mesta, da bi ove godine pozicija bila još bolja - 301. do 400 mesta.

"Naše realno mesto bez najcitiranijih istraživača je između 500. i 550. mesta. Kada nismo imali citirane istraživače bili smo 501. mesto, a to je bilo 2021. godine", zaključio je prof. Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija