Društvo

Uvredljiv grafit u komšiluku direktorke Inicijative mladih za ljudska prava, YIHR: Slučaj prijavljen policiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2023

-

11:17

Uvredljiv grafit u komšiluku direktorke Inicijative mladih za ljudska prava, YIHR: Slučaj prijavljen policiji
Sofija Todorović - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da "preteći grafit koji sadrži puno ime i prezime programske direktorke te organizacije u Srbiji, Sofije Todorović, osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi". Kako su naveli, pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo "Z", koje simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje ove zemlje.

Inicijativa je saopštila je da ovaj slučaj prijavljen policiji i da će javnost obaveštavati o ishodu i daljim koracima.

Povom pretećeg grafita koji je pojavio u naselju u kome Todorović živi, Inicijativa je saopštila da "taj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku". 

Todorović je povodom incidneta rekla da o strahu ne želi da govori, jer je to upravo cilj ovakvih poduhvata.

"Ljudima je dosta straha. Mene zanima mir, zanima me sloboda a nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu je idalje samo nasilje. Bavim se onim šta možemo da uradimo kao da se povežemo sa drugim ljudima i kako da radimo zajedno i da povećamo kapacitet sopstvene borbe. I kad malo bolje razmislim, ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira. Kako žena a da se ne plaši? Kako žena a da je tako glasna? Kako žena a da se bavi pitanjima koja “nisu za žene”? Za mene su hrabrost i ljubav uvek bili mnogo više od okvira koje im je u Srbiji dodelio nacionalizam.” rekla je Todorović.

Inicijativa navodi i da su na meti takvih napada u najvećem broju slučajeva žene aktivistikinje koje se nedvosmisleno suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života.

"Kao cilj ovakvog delovanja vidimo ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji, naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasleđu i javno kritikuju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu. U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kako na internetu tako i na ulicama, a ovakvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera", navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da su zabrinuti zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji, i nedostatka jasnog odgovora institucija.

"Smatramo da je neophodno je da predstavnici Srbije zajedno sa njenim institucijama rade na prevenciji svih oblika nasilja počevši od svakodnevnog javnog govora do konkretnih mera i koraka. Njihova je dužnost i obaveza da stanu na put svim faktorima koje utiču na porast nasilja unutar našeg društva. Borba za ljudska prava u zemlji u kojoj se institucije urušavaju a nasilni govor onih sa najviše uticaja i odgovornosti postaje legitimo sredstvo obračuna ne može i neće biti laka. Za nas iz Inicijative strah nije opcija niti argument koji ćemo koristiti, mi ćemo se uvek oslanjati na pozivanje na poštovanje najviših standarda ljudskih prava jer duboko verujemo da građani i mladi u ovoj zemlji to zaslužuju. Stoga pozivamo na solidarnost, neodustajanje i zajedništvo jer jedino što je neizvesno je: Ko će biti sledeći?", naveli su oni. 

Todorović je nedavno za Fonet govorila o pitanju Kosova, kada je istakla da smatra da Kosovo "apsolutno treba da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) i navela da se Srbija na to obavezala na različite načine, pošto je pristala da ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije".

Ona je tom prilikom podsetila i da su UN i nastale da bi garantovale mir i ljudska prava. Kako je dodala, zato i ne vidi zašto Srbiji ne bi išlo u prilog da Kosovo bude u UN, jer je uverena da bi to "sigurno značilo poboljšanje stanja ljudskih prava na Kosovu". Upitana da li bi sporazum Beograda sa Prištinom bio realnost ili predaja, Todorović je odgovorila da "nas treba da bude sramota nekih drugih stvari, a ne toga što želimo da razgovaramo sa ljudima sa kojima živimo veoma blizu".

Komentari (0)

Srbija