Društvo

Podvig srpskog lekara: Ženi koja je bolovala od leukemije presađeni jajnici zamrznuti još kada je imala 14 godina - sada je majka dvoje dece

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/07/2021

-

21:30

Podvig srpskog lekara: Ženi koja je bolovala od leukemije presađeni jajnici zamrznuti još kada je imala 14 godina - sada je majka dvoje dece
Dr Milan Milenković - Copyright Promo/Milan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Medicinski podvig. Ovim rečima lekari opisuju zahvat koji je, pod vođstvom srpskog lekara dr Milana Milenkovića, obavljen u Univerzitetskoj bolnici "Karolinska" u Stokholmu u Švedskoj i kojim je žena, koja je sa 14 godina obolela od leukemije, dobila šansu da se ostvari kao majka. 

Tim lekara predvođen našim stručnjakom uspeo je da ženi izlečenoj od leukemije uradi transplantaciju jajnika koji su zamrznuti još dok je bila tinejdžerka, a potom i obavi uspešenu vantelesnu oplodnju. Žena je rodila zdravo dete, a da uspeh bude veći godinu dana nakon toga spontano je zatrudnela i ovih dana na svet donela još jednu zdravu bebu.

Lekari kažu da je reč o medicinskom podvigu i da je reč o prvom slučaju u svetu autotransplantacije koji je rezultirao rađanjem dvoje dece kod žene koja je obolela od leukemije pre puberteta i prvom slučaj transplantacije tkiva jajnika nakon leukemije.

Lekari su nekoliko godina pratili ovaj slučaj i kako je sve proteklo u najboljem redu nedavno su objavili rad i prestižnom naučnom časopisu "Onkologika".

Dr Milenković za Euronews Srbija govori o detaljima ovog jedinstvenog medicinskog slučaja i naglašava da je uspeh rezultat saradnje tima lekara koji se bave reproduktivnom medicinom

Naime, žena, kojoj je obavljen zahvat, obolela je od leukemije sa 14 godina i lekari su joj tada zamrzli tkivo jajnika. Prošla je kroz agresivne terapije citostaticima, zračenja, a zatim je urađena i transplantacija koštane srži.

"Posle prve doze citostatika, kada je pacijentkinja bila u remisiji bolesti, odstranjena joj je i zamrznuta polovina jednog jajnika. Kada je obavljena transplantacija koštane srži pacijentkinja je izgubila funkciju jajnika i ušla je u prevremenu menopauzu", objašnjava Milenković za Euronews Srbija. 

Promo/Milan Milenković

Potomstvo moguće i posle teške bolesti

Prošlo je 15 godina od toga, kako se bolest nije vratila ona i njen partner poželeli su da se ostvare kao roditelji. 

"Kod pacijentkinja koje su bolovale od leukemije do sada nije rađena transplantacija jajnika, jer postoji mogućnost da se vraćanjem tkiva jajnika vrate i maligne ćelije, pošto se leukemije širi putem krvi. Međutim, u proteklih 20 godina genetka je dosta napredovala. Posebnim, RNK testovima, izolovani smo određene markere za leukemiju. Odmrzli smo deo tkiva, analizirali ga i videli da nema malignih ćelija. Nakon toga smo uradili transplantaciju jajnika", pojašnjava Milenković.

 
Prva vantelesna oplodnja urađena je 2017. godine i bila je neuspešna, ali je urađena nova 2018. godine i žena je na svet donela zdravo dete. Godinu dana kasnije, ostala je spontano trudna i pre nekoliko dana dobila drugo zdravo dete.

"Interesantno u ovom slučaju je što je zamrznuto predpubertetno tkivo za koje se ne zna kako će da se ponaša. Do sada je publikovan samo jedan naučni rad o zamrzavanju predpubertetnog tkiva u Belgiji. Metoda kojom su rađene analize je orginalna i zbog toga što isključuje mogućnost leukemije. U svetu je publikovan samo jedan slučaj u Izraelu, ali su oni prvo transplantirali tkivo jajnika u imunodeficijetnog miša. Posle nekoliko meseci pošto se nije razvila leukemija, obavili su transplantaciju", pojasnio je Milenković.

Uspeh zahvaljujući timskom radu

Uspeh je rezultat saradnje lekara koji se bave reproduktivnom medicinom. Osim Milenkovića u timu koji je radio transplanataciju i VTO uključeni su bili genetičari, onkolozi, ginekolozi.

Ovim je napravljen ogroman korak u medicini, jer devojčice koje obole od leukemije pre puberteta imaju mogućnost da se ostvare kao majke kasnije, nakon izlečenja osnovne bolesti.

Do sada je poznato da se radi zamrzavanje embriona, kod žena jajnih ćelija i tkiva jajnika, kod muškaraca zamrzavanje spermatozoida. Dr Milenković objašnjava da još ne postoji klinička metoda za zamrzavanje tkiva testisa kod dečaka koji su od raka oboleli pre puberteta, ali da se radi i na tome.

Na svu sreću rak kod dece se ne javlja često, a terapija je u poslednjih nekoliko godina značajno napredovala te je sada uspeh u lečenju oko 80 odsto.

Promo/Milan Milenković

Milan Milenković

Lečenje je obično hirurško, citostaticima i zračenjem. Osim malignih ćelija tokom terapije ubijaju se i zdrave ćelije, a reproduktivni organi su veoma ugroženi. Ukoliko se koriste citostatici i zračenja u visokim dozama može doći do potpunog prekida funkcije tetisa i jajnika. Zbog toga lekari obično predlažu zamrzavanje reproduktivnih ćelija.

Transplantacija materice

Dr Milan Milenković pre 20 godina otišao je iz Srbiji. Radio je najpre u Norveškoj, a zatim u Švedskoj u prestižnoj Univerzitetske bolnice "Karolinska" u Stokholmu. Doktorirao na transplantaciji jajnika 2011. godine na Univerzitetu u Geteborgu i uradio skoro sve transplantacije jajnika u Švedskoj. Bio je deo tima koji je u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj uradio transplantaciju materice, nakon koje je žena rodila zdravo dete.

"Spremamo se još jednu transplantaciju materice u Srbiji, ali još uvek ne znamo u kojoj ustanovi će biti urađena. Transplantacija će biti urađena čim se smiri epidemiološka situacija oko korone. Reč je o ženi koja je sa 32 ostala bez materice pošto je dobila karcinom sluzokože materice", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija