Društvo

Izdata dozvola za probnu vožnju za dva autonomna vozila u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

17:01

Izdata dozvola za probnu vožnju za dva autonomna vozila u Srbiji
Izdata dozvola za probnu vožnju za dva autonomna vozila u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova  izdalo je dozvolu za probnu vožnju u Srbiji za dva vozila koja poseduju sistem da se kreću bez intervencije vozača, rečeno je danas Tanjugu u Vladi Srbije.

Ova dozvola izdata je za ograničeni prostor i uz obavezu da na mestu vozača sedi osoba sa vozačkom dozvolom, koja je posebno obučena da kontroliše rad takvog vozila i ima mogućnost da u bilo kom trenutku isključi automatizovani sistem vožnje i preuzme kontrolu nad vozilom.

Naša zemlja je tako dozvolila probnu vožnju i testiranje vozila nivoa tri autonomne vožnje, što su pre toga uradile samo četiri evropske države.

Savetnik u kabinetu premijerke Stefan Badža objasnio je da prema brojnim međunarodnim standardizacijama postoji šest nivoa autonomne vožnje, od nula do pet. 

"Nivoi od nula do dva su sistemi podrške vozaču i neke od njih, poput pomoći pri kočenju i parkiranju ili slično, već dugo predstavljaju standardnu opremu velikog broja vozila. Nivoi od tri do pet razlikuju se prema autonomiji vozila u odnosu na vozačke mogućnosti, kao i mogućnost upravljanja u različitim okruženjima. Srbija je dozvolila probnu vožnju i testiranje vozila koje je nivoa tri, što su pre toga u praksi uradile samo četiri evropske države. Ova činjenica govori da kompanije koje razvijaju autonomna vozila, delove i sisteme za ta vozila, percepiraju Srbiju kao zemlju tog nivoa razvoja", naveo je Badža za Tanjug. 

Kaže da je takav napredan razvoj autonomne vožnje najbolja garancija da je Srbija spremna i da ide u dobrom pravcu da u planirano vreme obezbedi i testiranje autonomnih vozila nivoa pet.

Badža ističe da nas je dosadašnji pristup pozicionirao među naprednije države po ovom pitanju i da ćemo ako tako nastavimo do 2027. godine, na Ekspu, imati autonomna vozila.

Napominje da tržište autonomnih vozila i njihovog razvoja već vredi više od 100 milijardi evra i da će vredeti 20 puta više za 10 godina. To je veoma važno jer će naša spremnost za razvoj autonomnih vozila privući sve veći broj kompanija i obezbediti dodatni razvoj, naveo je on.

"Automobilska industrija sve više kreće u pravcu razvoja softvera"

Badža kaže da se današnja automobilska industrija sve više kreće u pravcu razvoja softvera, bilo za kretanje vozila, bilo za druge stvari, poput informacionog sistema koji omogućava sagledavanje kvarova na vozilima, navigacije i slično. 

U tom smislu, razvoj vozila jednoj zemlji sve manje je povezan sa postojanjem fabrika koje prave fizičke komponente ili sklapaju vozila, već mnogo više sa razvojem informacionih tehnologija, dodao je on.

profimedia

 

"U Srbiji postoji veći broj svetskih tehnoloških kompanija koje razvijaju softver za svoja vozila. Omogućavanje testiranja autonomnih vozila obezbediće okruženje za dodatni razvoj, unapređenje tehnologija i dodatne investicije u našu zemlju. Dobro pozicioniranje Srbije u automobilskoj industriji koja uključuje veoma veliku lepezu različitih ekonomskih aktivnosti jeste garancija da ćemo i u budućnosti biti deo nečega što je važno i što privlači nove tehnologije i investicije i u krajnjoj liniji obezbeđuje razvoj i prosperitet", kaže sagovornik Tanjuga.

Srbija 2019. godine bila prva sa usvojenom Strategijom za razvoj veštačke inteligencije

Na pitanje da li se Srbija na ovaj način pridružila klubu najnaprednijih zemalja u razvoju tehnologije budućnosti, Badža navodi da je naša zemlja  još 2019. bila prva država u ovom delu Evrope sa usvojenom Strategijom za razvoj veštačke inteligencije, koja je definisala i razvoj regulative koja bi doprinela primeni novih tehnologija. 

"U ovoj oblasti smo jedna od nekoliko država koja je u Evropi krenula da testira autonomna vozila na ovom nivou. Srbija je, takođe, prva država u jugoistočnoj Evropi koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju i pustila u rad Platformu za razvoj veštačke inteligencije. Takođe smo prepoznati kroz međunarodne inicijative poput Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju kao jedna od 29 država članica, gde su neke od najrazvijenijih država", istakao je Badža.

Na pitanje kako vidi neka etička pitanja koja se nameću kada je reč o korišćenju vozila bez vozača, kaže da su sva istraživanja pokazala da bi veći broj autonomnih vozila doprineo značajnom smanjenju  saobraćajnih nesreća, jer su napravljena tako da poštuju sva saobraćajna pravila. 

profimedia

 

Što pre ova tehnologija bude zastupljenija u saobraćaju, to ćemo pre imati manji broj nesreća, naglasio je on.

"Insistiramo na transparentnosti. Potrebno je da proizvođači i kompanije koje razvijaju softver budu otvoreni o tome kako njihovi sistemi donose odluke, kako bi građani imali poverenja u tehnologiju i kako bi se osiguralo da te odluke mogu biti preispitane", rekao je Badža.

Dodaje da će, kako tehnologija bude napredovala, i naš pristup regulativi morati da se adaptira i menja. 

Cilj je, kaže, da obezbedimo bezbednost svih učesnika u saobraćaju i   promovišemo inovacije, ali istovremeno da obezbedimo da etičke vrednosti koje cenimo kao društvo budu u srcu ove revolucije u transportu.

Dodaje da u kasnijim fazama treba omogućiti testiranje bez vozača na mestu za vozača već na mestu suvozača ili nekom drugom mestu u vozilu, ali uz mogućnost preuzimanja kontrole nad vozilom u svakom trenutku. 

"Autonomna vozila već imaju veliki broj godina testiranja softvera i testiranja na zatvorenim poligonima ili u saobraćaju pod određenim uslovima. Ta vozila napravljena su da budu veoma pažljiva i vode računa o saobraćajnim propisima bezuslovno i veoma su bezbedna", rekao je Badža.

"Treba da učimo da živimo sa veštačkom inteligencijom"

Na pitanje ko će tu koga obučavati kada je reč o upotrebi takvih vozila, kaže da je suština veštačke inteligencije upravo u dvostranom odnosu. 

"S jedne strane, veštačka inteligencija uči od nas kako treba da se ponaša, a s druge strane, mi učimo kako da živimo sa tom tehnologijom. U ovom slučaju, što više vozilo ide našim ulicama, to će više stvari naučiti, čime raste njihova upotrebna vrednost i mogućnosti", zaključio je Badža.
Pukovnik u Upravi saobraćajne policije Bojan Radovanović je potvrdio Tanjugu da je u skladu sa zakonom izdata dozvola za testiranje autonomnog vozila, nivoa autonomnosti tri, što znači da se u tom vozilu obavezno nalazi vozač i to na mestu za vozača. 

S obzirom na tu činjenicu, bilo je moguće dozvoliti testiranje po važećim pravilima saobraćaja za probnu vožnju, rekao je Radovanović.

Kaže da su Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđena posebna pravila saobraćaja o testiranju autonomnih vozila kojima će se dati pravni okvir za bezbedno testiranje.

"Oblast autonomne vožnje je relativno nova u svetu. Nisu uspostavljena jedinstvena pravila, već svaka država propisuje pravila shodno svojim bezbednosnim principima i uz uvažavanje specifičnosti svoga saobraćajnog sistema", naveo je Radovanović.

Kaže da će predloženim izmenama zakona prvi put biti uveden pojam autonomnog vozila i da je samo propisana mogućnost testiranja, bez mogućnosti učešća u saobraćaju. 

"U tekstu predloga tog zakona nisu dati bezbednosni uslovi za testiranje, već će to biti uređeno podzakonskim aktom koje donosi MUP, tako da će radnu grupu koja će biti oformljena za izradu tog akta predstavljati eminentni stručnjaci iz te oblasti", rekao je on.

Radna grupa za izradu podzakonskog akta biće multidisciplinarna i u njenom sastavu očekuje se da budu predstavnici Mašinskog fakulteta, ministarstva za saobraćaj, Agencije za bezbednost saobraćaja, ministarstva za nauku i inovacije, Saobraćajnog fakulteta i slično.

Podzakonski akti bi trebalo da budu doneti u roku od šest meseci od dana usvajanja zakona.
Bezbednosni uslovi će biti propisani gradacijski odnosno biće propisivani oštriji uslovi za veće nivoe autonomnosti vožnje, objasnio je on.

Na pitanje da li će se zahtevati posebna obuka za upotrebu takvih vozila, kaže do sada nije bilo čvrstih stanovišta o potrebi posebne obuke vozača autonomnog vozila, ali da je to pitanje i dalje otvoreno.

Prema već pomenutom Predlogu zakona, jedina dozvola koja će biti potrebna jeste dozvola za testiranje autonomnog vozila koju izdaje MUP.

Osim opštih uslova propisanih zakonom, prilikom testiranja autonomnog vozila moraju biti ispoštovani i posebni uslovi iz dozvole.

Za nepoštovanje opštih ili posebnih pravila saobraćaja predviđena je odgovornost pravnog subjekta koji je dobio dozvolu za testiranje i vozača.

Napominje da će razvoj autonomnih vozila i autoindustrije u tom pravcu  doprineti ekonomskom i strateškom razvoju srpske industrije.Radovanović ističe da se primenom te tehnologije mogu prevazići i  problemi u saobraćaju u velikim gradovima - smanjenje gužvi i drugo.

Naveo je da će međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027, do kada Srbija planira da dostigne nivo pet tih vozila, biti ekskluzivna prilika i mesto gde će Srbija pokazati rezultate tog tehnološkog razvoja.

Na pitanje da li bi smeo da odspava tokom vožnje u autonomnom vozilu, odgovorio je da uopšte ne sumnja u bezbednost takvih vozila.

Poslednja istraživanja u SAD pokazuju da su na pređenih milion milja, kako je precizirao Radovanović, evidentirane samo četiri tzv. nebezbedne situacije. Radovanović ističe da će autonomna vozila u Srbiji morati da poštuju sva ograničenja i propise i da se kreću trasama koje su za to odobrene.
 

Komentari (0)

Srbija