Društvo

Kako će izgledati školovanje maloletnog ubice iz Ribnikara: Direktor OŠ "Dragan Hercog" za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/08/2023

-

12:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Maloletni K.K., koji je počinio masovno ubistvo u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu, u narednim danima biće upisan u OŠ "Dragan Hercog", gde se obrazuju deca koja su na bolničkom lečenju.  Koji model nastave će se primenjivati u ovom konkretnom slučaju, biće zajednička odluka tima lekara koji rade sa K. K. i tima stručnjaka iz škole.

Direktor te obrazovne ustanove Zoran Aleksić za Euronews Srbija kaže da je teško govoriti unapred bilo šta, ali da će merodavno biti mišljenje lekara.

Inače ova škola ima više modela učenja sa decom koja su na bolničkom lečenju. U bolnicama se radi direktno sa decom u grupama ili individualno, zavisno od njihovog zdravstvenog stanja, imaju i kućnu, individualnu nastavu, ali i onlajn nastavu.

"U ovom konkretnom slučaju teško je bilo šta reći unapred. Potrebno je da se sastane tim koji će činiti lekari koji rade sa K.K. u domenu zdravstva, naši školski timovi. Merodavno će biti mišljenje lekari, medicinskog osoblja koje će reći kako će dalje. Nastava može da krene sa jednim modelom, pa nakon nekog vremena da se uspostavi drugi model", rekao je Aleksić. 

Precizira da će se u narednim danima završiti administrativna procedura oko upisa maloletnika koji je počinio masovno ubistvo.

Printskrin/N1

Zoran Aleksić

"Sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu već imamo saradnju, tamo imamo svoje odeljenje i radimo sa pacijentima koji su na lečenju. Sa K.K. do sada nismo imali nikakav kontakt. Ove je kompleksan slučaj. Tragično je sve što se desilo. Velika tragedija i saosećanje svih nas sa porodicama", naveo je on.

Sistem rada škole

Inače,Osnovna škola “Dr Dragan Hercog” osnovana je 1969. godine i radi sa decom koja su na bolničkom lečenju, bez obzira na dužinu boravka.  Oko 80 učitelja i nastavnika svakodnevno radi sa bolesnom decom u 11 beogradskih bolnica. Oni koji provode po nekoliko meseci na bolničkom lečenju, redovno prate nastavu, dobijaju ocene, tako ne gube godinu u školi.

Da bi učitelji i nastavnici radili sa bolesnim detetom potrebno je odobrenje lekara, mišljenje lekara da je dete sposobno za rad.

Zavisno od dužine boravka u bolnici dete se ili upisuje u OŠ Dragan Hercog ili nastavnici koji rade sa njim šalju matičnoj školi izveštaj šta je rađeno sa učenikom , koje nastavne jedinice su završene, da li je radio pismeni zadatak, da li je odgovarao.

Zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici škole su raznovrsni i uglavnom složeni – maligne bolesti, dečja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi.

Prinskrin/Youtube/ITHS

 

Škola nastavu organizuje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Specijalnoj dečjoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Dedinje,Klinici za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović“, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju- Sokobanjska, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju- Braće Jerković, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti, Institutu za mentalno zdravlje, Institut za mjku i dete, KBC Zemun, Centaru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Zvečanska.

Ministarka prosvete: Lekari daju pristanak za školovanje

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ "Vladislav Ribnikar" i objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci K.K. iz škole u kojoj je počinio masovno ubistvo. 

"Pretpostavljam da će dobiti ukor što znači negativnu ocenu iz vladanja. Zakon kaže da ona deca, koja su u zdravstvenim ustanovama zbog lečenja i sličnih razloga, postaju učenici OŠ 'Dr Dragan Hercog', pošto je osnovno obrazovanje obavezno", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da kada lekari na Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu "Dr Subotić" budu dali pristanak K.K. će u skladu sa zakonom nastavi školovanje, a škola "Dr Dragan Hercog" je namenjena za takve slučajeve.

Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, a to praktično znači negativnu ocenu iz vladanja.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Ali iz činjenice da maloletni K.K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u 'Dr Subotića', OŠ 'Dr Dragan Hercog' je ta u koju takvi đaci idu, i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno", objasnila je ministarka.

Zločin u Ribnikaru

Inače, K.K. je 3. maja ove godine u OŠ Vladislav Ribnikar iz očevog pištolja ubio devet učenika i čuvara škole, a ranio šest osoba. On se od tada nalazi u  Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Policija je u sobi dečaka pronašla spisak učenika koje je planirao da ubije, ali i mapu škole gde je planirao da uđe, a gde da izađe. Na krvavi pir se odlučio 3. maja, jer je tada njegovo odeljenje 7/2 imalo prvi čas istoriju u kabinetu koji je najbliži ulaznim vratima. K. K. je nakon masovnog ubistva pozvao policiju i prijavio da je pucao na đake. 

Istog dana uhapšen je i njegov otac, iz čijeg oružja je K.K. pucao, a policija je saopštila da je otac vodio sina i u streljanu gde je učio da puca.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Sa nastavnicima i učenicima OŠ Vladislav Ribnikar, koji su doživeli tešku traumu,  radi tim psihologa i pdsihoterapeuta. Psihološka podrška nastavljena je i tokom letnjeg raspusta u Dadovu.  

OŠ "Vladislav Ribnikar" čine dva objekta sastavljena u jednu celinu. U jednom objektu su učenici nižih razreda, a drugom, gde se desio zločin, su učenici od petog do osmog. Svi učenici od prvog do osmog razreda od naredne školeske godine nastavu će pratiti u delu škole koji je do sada bio namenjen nižim razredima. Za drugi deo škole planirana je rekonstrukcija, a u okviru objekta biće i memorijalni deo, kao sećanje na stradale. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija