Društvo

Strategija za borbu protiv korupcije: Vlast tvrdi da je reč o sistemskim rešenjima, civilni sektor da se ispunjava forma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2023

-

17:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravde organizovalo je javnu raspravu o Predlogu strategije za borbu protiv korupcije, strateškom dokumentu koji treba da definiše način borbe protiv korupcije u Srbiji. Dok je ministarka Maja Popović poručila da je  svrha ovog  dokumenta jačanje postojećih i stvaranje novih sistemskih rešenja, predstavnici nevladinih organizacija kažu da Strategija neće pomoći u borbi protiv korupcije već se taj dokument piše samo kako bi se ispunila forma.

Pet godina pošto je prestala da važi Strategija za borbu protiv korupcije, Srbija konačno piše krovni dokument koji bi trebalo da definiše antikorupcijski sistem. Ministarka pravde Maja Popović navela je da je Ministarstvo već označilo rizične oblasti.

"Rizične oblasti koje su obuhvaćene ovih strateškim dokumentom odnose se na privatizaciju, građevinarstvo, prostorno planiranje, javne nabavke, carinski sistem, poreski sistem, finansiranje političkih aktivnosti, lokalnu samoupravu, upravljanje javnim sektorom, javna preduzeća i druga privredna društva u državnom vlasništvu, policiju, zdravstvo, obrazovanje kao i nastavak borbe protiv korupcije", rekla je Popović.

Euronews Srbija

 

Strategija je važna, kažu Evropljani, jer se korupcija suzbija sistemskom borbom, a ne pojedinačnim ispravljanjem zakonskih rupa. Denis Kajzer iz ambasade Nemačke u Srbiji rekao je da je za Nemačku predlog srpske antikorupcijske strategije dobar, ali naglašavaju da je suština u primeni.

"Verujemo da proces javnih konsultacija može dodatno da unapredi kvalitet Stretegije. važno je da u tom procesu vlada bude potpuno otvorena i da sve informacije deli i sa običnim građanima i sa stručnom javnosti", rekao je Kajzer.

Euronews Srbija

 

To, prema rečima poznavalaca, ipak nedostaje u ovom procesu. Izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović ističe da se dokument piše bez prave javne rasprave, te da Ministarstvo pravde samo ispunjava formu, ali ne i suštinu.

"Ono što je veliki problem je da je ova strategija se fokusirala samo na javni sektor, a mi znamo da kod nas u zemlji postoji sistemska korupcije, gde je država zarobljena korupcijom. Vi ne možete da se borite protiv korupcije ako se ne bavite i privatnim sektorom i sektorom medija  i civilnog društva", rekao je Gavrilović.

Iz Ministarstva pravde su saopštili da će razmotriti sve predloge, kako bi se došlo do kvalitetnog teksta koji će omogućiti ispunjavanje cilja Vlade, a to je  nulta tolerancija na korupciju. 

Komentari (0)

Srbija