Društvo

Đacima u Beogradu stižu besplatni udžbenici, ostatak Srbije samo za knjige mora da izdvoji od 7.300 do 19.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2023

-

16:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Približava se početak školske godine. U beogradske škole pristižu besplatni udžbenici koje finansira Grad Beograd. Osnovne škole već su dobile komplete, dok je srednjim školama distribucija počela danas. Očekuju da će sva deca dobiti pre polaska u školu.

I dok roditelji u Beogradu razmišljaju samo o sveskama, školskom priboru, odeći, ostatak Srbije mora da nabavi sve - udžbenike, sveske, pribor. Zavisno od izdavača, ali i razreda koje pohađa dete, cene kompleta udžbenika su od 7.300 pa čak do 19.000 dinara. Najeftiniji su za niže razrede osnovne škole, a najskuplji za više razrede.

Računica je jasna, za polazak u školu dva osnovca viših razreda roditelji treba samo za udžbenike da izdvoje oko 300 evra.  Ako se tome dodaju rančevi, sveske, pribor, obuća, odeća 1. septembar kućni budžet isprazni mnogo više.

Roditelji u Nišu za Euronews Srbija kažu da nije Srbija samo Beograd i da sva deca u Srbiji treba da dobiju besplatne udžbenike.

"Treba svi da dobiju. To bi nam puno značilo", kaže jedan od roditelja. 

Euronews

Ima i onih koji su se odlučili za polovne udžbenike. Kažu da tako rade svake godine i tako čuvaju kućni budžet.

U Beogradu za sve besplatni

U pojedinim osnovnim školama u Beogradu kompleti su već podeljeni, dok je druge planiraju da to učine ovih dana, pre 1. septembra. Direktori srednjih škola kažu da će distribuciju đacima početi čim udžbenici budu kompletirani.

Grad i Ministarstvo prosvete nisu uspeli da se dogovore te će duple komplete dobiti učenici iz socijalno ugroženih porodica, treće i svako naredno dete, učenici sa izuzetnim sposobnostima, ali i poteškoćama u razvoju. Međutim, direktori škola tvrde da će takvih dupliranja biti malo, jer malo dece prijavilo za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete, pošto je grad već u januaru najavio besplatne knjige za sve. 

Procedura za nabavku udžbenika je ostala ista. Škole se opredeljuju za određene izdavače, a umesto roditelja udžbeničke komplete plaća Grad.

Tanjug/Predrag Mitić, Zoran Žestić, Sava Radovanović, profimedia

 

Direktorka Filološke gimnazije u Beogradu Dragana Ćećez za Euronews Srbija kaže da su danas u tu školu stigli prvi udžbenici od tri izdavačke kuće - Klet, Logos i Freska.

"Kada stigu svi udžbenici, kada budemo sve kompletirali onda će početi raspodela učenicima. Očekujem da će već u petak, za prvi dan škole, eventualno ponedeljak svi imati komplete", rekla je Ćećez.

Distribucija u osnovnim školama

Sve osnovne škole u Beogradu tokom prošle nedelje dobile su besplatne udžbenike koje finansira Grad. Izdavači su se potrudili da udžbenici stignu na vreme, kako bi direktori škola imali dovoljno vremena da se organizuju i raspodele učenicima pre početka školske godine. Neke škole su taj posao već završile u nekim će narednih dana distribucija biti obavljena.

Miloš Tasić, direktor OŠ "Gavrilo Princip" u Zemunu kaže da je školama data autonomija na koji način će deliti udžbenike.

"Većina škola će pre 1. septembra podeliti udžbeničke komplete svojim đacima. Naša škola će to obaviti do četvrtka. Napravljen je raspored i roditelji su obavešteni kada mogu da dođu da preuzmu komplete. Naše najmlađe đake, prvake udžbenici će sačekati u petak u školskim klupama", rekao je Tasić za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

 

Tasić kaže da u OŠ Gavrilo Princip nema mnogo učenika koji su dobili duple komplete, svega desetak. Objašnjava da se ove godine prijavilo mnogo manje đaka za besplatne komplete Ministarstva prosvete. Prethodnih godina je bilo od 70 do 85 đaka, dok se ove godine prijavilo 10.

"Rano je krenula najava Grada da će obezbediti udžbenike za svu decu, tako da roditelji koji su se prethodnih godina prijavljivali za besplatne udžbenike Ministarstva prosvete ove godine nisu konkurisali, nisu želeli da se muče sa podnošenjem dokumentacije", objašnjava on.

Dodaje da se određeni broj učenika upisuje tokom školske godine, te da će njima biti dodeljeni ti udžbenici koji su duplirani. OŠ Gavrilo Princip dobila je devet novih učenika, a duplirane komplete dobilo je 10 đaka. 

 

Komentari (1)

Dd

28.08.2023 16:19

U Boru udžbenici su besplatni za sve djake od 1. do 8. razreda.

Srbija