Društvo

"500 evra mesečno puta deset": Studiranje u Beogradu udar na budžete porodica, potrebna velika odricanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

02/09/2023

-

16:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Život studenata iz unutrašnjosti u Beogradu, čak i kada su na budžetu, njihove roditelje mesečno košta i više stotina evra. Ukoliko ne žive u domu, najskuplji su smeštaj i hrana. Troškovi su značajno uvećani ako se student ne školuje o trošku države s obzirom na to da su školarine na pojedinim fakultetima povećane od 30.000 do 60.000 dinara. 

Kada na kraju meseca svedu račun koliko košta studiranje njihovog sina u Beogradu, kućni budžet Ljubisavljevića iz Niša tanji je bar za 250 evra. Olakšavajuća okolnost je da Nikola Ljubisavljević studira na budžetu, živi u domu i hrani se u menzi.

"Od oktobra prošle godine dom je, uslovno rečeno, poskupeo, pa je cena dvokrevetne sobe u kojoj sam oko 3.500 dinara. Ishrana u menzi, u zavisnosti od toga koliko dana provedem u Beogradu, izađe i do 5.000 dinara. Tu su i troškovi prevoza. Socijalni i noćni život se svode na minimum", rekao je za Euronews Srbija Nikola Ljubisavljević, apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu. 

Za porodični budžet i to je značajni izdatak jer je u kući još jedan student. Nikolina majka, Biljana Ljubisavljević ispričala je da se se nekako snalaze, da rade i neke dodatne poslove, a da im mnogo znači i pomoć baba i deda. 

"Plaćamo račune za stan i njihovo školovanje, to nam je najbitnije, a ono što preostane trošimo za ostale namene", kaže za Euronews Srbija Biljana Ljubisavljević.

Još jedan Nikola iz Niša studira u Beogradu, na budžetu, ali su njegovi troškovi uvećani za stanarinu. Nikola Živanović iz Niša, student Fakulteta političkih nauka u Beogradu rekao je za Euronews Srbija da je najskuplji stan, a zatim hrana. 

"Pored menze, teško je izgurati ceo mesec a da se ne kupi nešto za večeru i obezbedi bar još jedan obrok u toku dana", naveo je Nikola Živanović.    

Njegova majka, Ana Živković kaže da finansiranje troškova života i studiranja u Beogradu podrazumeva mnogo odricanja. 

"Petstotina evra mesečno, puta deset meseci - 5.000. Znači veliki deo porodičnog budžeta, znači puno odricanja od nekih stvari, sad je život skromniji", rekla je ona. 

Šta uključuje troškove studiranja u Beogradu 

Za one koji se finansiraju iz budžeta, troškovi smeštaja u Studentskom domu u Beogradu ove godine ne razlikuju se mnogo u odnosu na 2022. Dvokrevetna soba 2022.je koštala 2.790 dinara, a ove godine 2.990 dinara. 

Za one studente koji se samofinansiranju i ne ispunjavaju uslov za Studentski dom, rešenje je u iznajmljivanju stanova. Stručnjaci ocenjuju da su u odnosu na isti period prošle godine kada su visine kirija naglo skočile zbog doseljavanja velikog broja stranih državljana u glavni grad, 2023. cene iznajmljivanja stanova niže nego prošlog leta ali da se još nisu vratile na nivo pre rata u Ukrajini. 

Samofinansirajući studenti, uz troškove stanovanja i ishrane, plaćaju i školarinu, koja je na fakultetima Univerziteta u Beogradu od 70.000 do 300.000 dinara. Na Arhitektonskom fakultetu školarina za prošlu godinu iznosila je 240.000 dinara, a danas je 300.000. Povećanje školarine primetno je i na Mašinskom fakultetu na kome će studenti koji su plaćali 72.000 od ove godine plaćati 108.000 dinara. 

Promenila se i tarifa za javni gradski prevoz. Prošle godine studenti su za mesecnu karticu izdvajali od 1.090 do 1.890 dinara u zavisnosti od mesta stanovanja, a ove godine će im za to biti potrebno 1.000 dinara. 

Na pitanje da li su se uvećani troškovi studiranja i života studenata iz unutrašnjosti odrazili na interesovanje i broj studenata na Univerzitetu u Beogradu, student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić kaže za Euronews Srbija da se interesovanje nije smanjilo u odnosu na prethodnih nekoliko godina. 

Euronews


Ona je rekla da dve trećine studenata na Univerzitetu u Beogradu ne plaća školarinu, već su budžetski studenti. 

Grčić je navela da od ukupno 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, 14 fakulteta je podiglo cene školarina za ovu školsku godinu.  

"Imamo određene fakultete koji su školarine podigli za drastičan iznos, što nije bio običaj u poslednjih par godina. Obično se cene školarine podižu između 5 i 10 odsto, imali smo ove školske godine fakultete koji su podigli i za znatno veći iznos podigli školarine, što je izazvalo i reakciju studenata", rekla je Grčić. 

Ona je rekla da je bilo fakulteta koji su imali ideju da podignu školarine za određeni iznos, ali da su odustali od toga, što je jako značajna stvar. 

 

Komentari (0)

Srbija